2019. jún 11.

A túlélésért nevettetni

írta: Zováthi Domokos
A túlélésért nevettetni

„Volt már olyan a történelemben, amikor a túlélésért kellett nevettetni” – beszélgetés Gulyás Hermann Sándorral és Jászberényi Gáborral, a Másik Produkció alkotópárosával

A változó színházi igényről, a Másik Produkció létrejöttéről, a közösségteremtésről, és arról beszélgettünk, hogyan lehet egy olyan művet színpadra állítani, melynek nincsen cselekménye. A Stílgyak című előadásukat június 14-én játsszák a POSZT-on.

rs9-argb-stilgyak_xt29281_1.jpgFotó: Szvacsek Attila

- Hogyan jött a Stílgyak elkészítésének ötlete?

- Jászberényi Gábor: Pár éve a Kövek című előadásunkat játszottuk az Egri Pinceszínház szabadtéri színpadán, és mivel nagyon szerették az előadást, felkértek minket, hogy készítsünk egy újat.

- Gulyás Hermann Sándor: Azzal az ígérettel, hogy olyan előadást csinálhatunk, amilyet csak szeretnénk.

- J.G.: Eltelt pár hónap, és az azt csinálunk, amit csak akarunk-ból az lett, hogy csináljátok meg a Stílusgyakorlatokat. Ennek nagyon örültünk, mert jó emlékeink voltak arról az előadásról, amit Salamon Suba László rendezett.
Bán János, Dörner György és Gáspár Sándor játszotta a főszerepeket, nagyon jó előadás volt. Úgy éreztük, hogy ez a darab beleillik abba a szellemiségbe, ami a mi előadásainkat, gondolkodásmódunkat jellemzi. Elolvastuk a művet és rájöttünk, hogy ez nem egy színdarab, hanem valójában egy írói bravúr.

- Miről szól a történet?

- J.G.: A Stílusgyakorlatokat Raymond Queneau írta, ez egy ötsoros történet kilencvenkilenc variációban. Nem tudtuk elképzelni, hogyan lesz ebből előadás, mert nincsenek benne drámai szituációk, nincsen cselekmény, nincsen egy olyan kapaszkodó sem a történetben, amely a rendezőnek, a színésznek vagy a dramaturgnak segítene.

- G.H.S.: Ezért úgy döntöttünk, hogy írunk köré egy darabot. Azon gondolkodtunk, mikor adódhat olyan helyzet az életben, amikor egy történetet kell elmondani akár kilencvenkilencféleképpen. Így akadtunk rá végül az előadás alaphelyzetére: két emberről szól, akiknek nevettetniük kell az életben maradásukért. Sajnos nagyon sok dokumentált eset szól arról, hogy a haláltáborokba vitt, bevagonírozott embereket leszállították a vonatról és a művészeknek szórakoztatniuk kellett a tiszteket.rs9-argb-stilgyak_xt34048.jpg Fotó: Szvacsek Attila

- Nekem erről az Élet szép c. film ugrott be. Gondoltatok erre ti is?

- G.H.S.: Hogyne, az is ilyen kifacsart helyzetről szól. Az érdekelt minket, hogy tulajdonképpen ki ez a két ember, hogyan ismerkednek meg egymással és mi történik velük, illetve a körülöttük lévő világ hogyan változtatja meg őket.

- Ti hogyan ismerkedtetek meg? Hogy született meg az alkotópárosotok?

- G. H.S.: Nagyon régóta ismerjük egymást, barátok vagyunk, és szerettünk volna valamin közösen dolgozni, ebből született a Kövek című előadásunk, amit máig telt házzal játszunk.

- J.G.: Mindketten színészek vagyunk, sok helyen dolgozunk és megfogalmazódott bennünk az igény arra, hogy együtt alkossunk valamit. Valami olyat, ami rólunk szól, ami a közös szakmai igényünkből fogalmazódik meg és természetesen személyes.

- G.H.S.: Mindkettőnknek megvolt a kőszínházi és alternatív színházi múltja. Még azt sem lehet mondani, hogy nem vagyunk elkényeztetve színészileg, ami egy nagyon jó dolog. De azt éreztük, hogy szükségünk van arra, hogy saját erőből állítsunk valamit színpadra.

- Együtt rendezitek a darabjaitokat, ez milyen plusz feladatokkal jár?

- J.G.:
Ennek a munkának más a metodikája, mint egy kőszínházas rendezésnek. Ott van olvasópróba, rendező, felkészülés, díszlettervező és jelmeztervező, dramaturg, kellékes, asszisztens, stb., szóval egy teljes apparátus. Színészként ott már egy előkészített munkafolyamathoz csatlakozol. A mi esetünkben viszont arról van szó, hogy mi végezzük el a dramaturgiai munkát, a rendezői felkészülést, a színészi felkészülést, mindent. Nem könnyű, de folyamatosan igyekszünk fejlődni. Ez a felelősség természetesen őrült nagy szabadsággal is jár, amit roppant mód élvezünk.sgy.jpgFotó: Cserta Gábor

- Mi a jó a színházban?

- J.G.: A közösségteremtés. Utálom a távolságot a „művész” és a nézők között. Vesszőparipám az, hogy mind a színpadon, mind a nézőtéren emberek vannak.
A színdarab harmadik szereplője mellettünk a néző, ezért ilyen értelemben – lehet, hogy ez egy romantikus gondolat a részemről –, de minden előadás egy szeánsz.

- G.H.S.: Maximálisan egyetértek. Nagyon fontos célunk a Másik Produkció közösségének építése, több erre irányuló törekvésünk van. Szeretnénk, hogy minél több nézőhöz eljussanak az előadásaink.

- Hogyan tudjátok finanszírozni a színházat?

- J.G.: Nem egyszerű a helyzet, nem is ebből a társulatból élünk meg. De fontos, hogy jelenleg nem függünk pályázatoktól, tao-tól, úgy vagyunk életben a havi hat előadással – ennyit tudunk fizikailag, vagy még azon is túl munka mellett megcsinálni –, hogy a jegyekből szerzünk bevételt. Illetve a nézők támogatása és szeretete is mellettünk van, ami nekünk nagyon felszabadító érzés.

- G.H.S.: Egy út elején vagyunk. Jelenleg az Aranytíz Kultúrházban és az RS9 Színházban játsszuk az előadásainkat, de megfordultunk már a Szkénében, a B32 Kultúrtérben és vidékre is kaptunk meghívásokat. Megdupláztuk a havi előadásszámot, és mivel öt futó előadásunk van, eléggé megnyomtuk ezt a másfél évet.

- J.G.: Sok lemondás áll e mögött, abszolút előtérbe helyezzük a saját előadásainkat. Ki kell emelnünk, hogy nagyon jó kis stáb jött létre, akik segítenek minket, mindenki szívét-lelkét beleteszi a munkába. Ezen túl adományokból tudtunk lámpákat, és egyéb technikai eszközöket venni.rs9-argb-stilgyak_xt33762.jpgFotó: Szvacsek Attila

- Mik a terveitek a jövőben?

- J.G.: Nagyon szeretnénk egy új bemutatót.

- G.H.S.: Folyamatos ötletelés van, akár egy klasszikus darab feldolgozása is lehet. De engem az is érdekel, hogyan viselkedik a néző egy előadás alatt. Lehet, hogy csinálunk egy előadást a különböző nézőtípusokból.
A legnagyobb bajunk az idő, mert – hála az égnek – sokat vagyunk foglalkoztatva mind a ketten, ugyanakkor a szívügyünk ez a kis társulat, hiszen a miénk.

Ha tetszett a két színész és a Másik Produkció munkája, ide kattintva tud értesülni arról, hol láthatja őket legközelebb.

Szólj hozzá

kultúra színész színház tehetség NTRJ