2019. ápr 12.

Trónok harca, ahol a jellemük alapján bánnak (el) a szereplőkkel

írta: Zováthi Domokos
Trónok harca, ahol a jellemük alapján bánnak (el) a szereplőkkel

Érdemes megnézni, hogyan haltak meg az eddigi karakterek.

Most már tényleg hamarosan eljön a várva várt nap, amiért minden Trónok harca rajongó epekedett: Az utolsó, nyolcadik évad április 14-én rajtol el. Mindenki találgat, melyik szereplőtől fogunk elbúcsúzni, magyarul: Kik lesznek azok, akiket Martin bácsi vezetésével kegyetlenül felkoncol az írói gárda. Ha megnézzük, melyik karakter hogyan halt meg, akkor talán lehet következtetni arra, hogy kivel mi fog történni. (Erősen spoileres kontent, aki még nem nézte végig a korábbi évadokat, jöjjön vissza utána, én szóltam!)

s8-trailer-1920.jpg

Lehet, hogy ez csak az én furcsa megközelítésem, de nagyon úgy tűnik, hogy az író, George R. R. Martin nagyon markánsan olyan eszközökkel "bánik el" a szereplőkkel, ami erősen illik annak legfőbb jellemvonására, tulajdonságára. Ez lehet érzelmi, vagy akár fizikai tulajdonság is. Átnéztem, melyik karakterrel mi történt, és bizony, félve választanék magamnak valamilyen ismérvet. Ha mondjuk a Trónok harcában teszem azt mérnök vagy, akkor sanszos, hogy leesel egy létráról, ha újságíró, lehet, hogy a Hegy fojt bele a tintatartódba. Hogy mire alapozom ezt? Erre:

  • Kezdjük mindjárt a kis Brandon Starkkal, aki ugye szeretett falra mászni. Egyszer túl messzire magasra ment mászott, és mivel egy erősen tizennyolc pluszos testvérkalandnak volt szemtanúja, Jamie Lannister jóvoltából tolószékbe (vagy inkább ülőnyeregbe, esetleg Hodor hátára) került.
  • Szintén az első évadban a csődörök csődöre, a harcosok harcosa, Khal Drogo, aki puszta kézzel tépi ki emberek nyelvét a torkukon keresztül, egy egyszerű, kábé Betadinnal, vagy vérehulló fecskefűvel kezelhető sérülésnek az elfertőződésébe hal bele. A helyi Biri néne pedig szándékosan félrediagnosztizálta, mivel nem igazán értett egyet azzal a szokással, hogy a khal finom harcosai végigerőszakolják a faluját.
  • Ott van még Viserys is, aki annyira akar koronát, roppant idegesítő lesz tőle. Egy csapat lovas barbár közelében pedig ez annyira nem jó ómen. Mikor már sokadszorra kap idegrohamot a kissé neurotikus hisztigép, elköveti azt a hibát, hogy a várandós Dany hasának szegezi a kardját. Ezután persze kap is egy koronát: Drogonak a bográcsgulyásnál is sokkal gyorsabban felforrt arany fuxait öntik a fejére. 
  • Lord Eddard Stark (barátainak csak Ned) maga a becsületesség. Az első évad végén aztán pont ebbe hal bele. A teljesen őrült Joffrey uralkodását látva kijelenthetjük: nagy volt akkoriban a fejetlenség Királyvárban.
  • Theon Greyjoy bár nem halt meg, de meglehetősen rosszul járt: Az első évadok nagy csajozógépe szörnyű kínzások után kasztrálva lett, és valljuk meg, azok után, amit átélt, nem csoda hogy valamennyire meggárgyult, talán az utolsó évadra kicsit összekapja magát, mert rá is szükség lesz a két tűz között álló Északiaknak.
  • Then kínzója, Ramsey Bolton az, akit valószínűleg senki sem sajnált, amikor felfalták kutyái. Vagy ha igen, azzal az emberrel nagyon nem szeretnék találkozni. A kis Ramsey is úgy végezte be, ami neki kedvenc szórakozása volt, az érthetően bosszúszomjas exfelesége revánsot vett az őt és a dogokkal felfalatott megunt szajhákat ért sérelmekért.
  • Ez az exfeleség volt Sansa, akit a fenti dologért sajnáljuk, sokat kellett szenvednie, de (nem áldozathibáztatás) valljuk be, elég karrierista, több halál is eredeztethető onnan, hogy hazudott az első évadban a Joffrey - Sansa konfliktusról. Az idősebbik Stark lány mindig is egy neves nemes felesége akart lenni, meg ott ülni a várkert bazárában, erre meg kikapott egy pszichopatát, aki nem igazán bánt vele szépen a nászéjszakán. Az egyik legnyomasztóbb befejezés volt az a jelenet a Trónok Harcában.
  • A következő hölgy a bizonyíték arra, hogy a nagyik nem csak mosolygós cukorfalatok, akik jól készítik a rántott húst. A legerélyesebb Tyrell, Olenna nagyi vigyázott mindenkire, ahogy tudott, unokáját, Margery-t sem engedte hozzámenni a kis pszichopata Joffrey-hoz: Padlóra is küldte egy adag méreggel. Aztán hogy halt meg, Jamie Lannister mérget itatott vele anélkül, hogy tudott volt volna mit tett fiával az öreglány.
  • Joffrey-ra nem pazarolnék sok szót, egy pöcs volt, akként is halt meg. Sokat szenvedtek miatta, ő is szenvedett, oszt ennyi.
  • Nem járt halállal, de Jamie Lannister mire volt legbüszkébb (nyilvánosan mire, kacsintás)? A vivótudományára. Egy ideges szabadcsapat, akik ellene voltak a háborúban, amikor megtalálták, nem bántak vele kesztyűs kézzel, sőt: Annyira kezelhetetlenek voltak, hogy nem tudtak kezeskedni a Királyölő kezéért, ott is hagyta az erdőben, míg testrészeinek nagyobb része hazament királyvárba. A kocsmai snapsz partikon gyakran elhangzó "Arany kezed van, apukám!" mondás, ezentúl már nem csak az osztónak járt joggal, hanem Jamie-nek is.
  • Szerelme, Cersei is egy büszke nő, és anya. Utóbbit kegyeleti okokból nem részletezzük, bár minél jobban szerette három gyermekét, mindhárom meghalt.Ráadásul egy büszke nőnek az sem lehetett túl kellemes, hogy teljesen pucéran kellett végigmasíroznia a városon, miközben a csőcselék ürülékkel dobálta. 
  • Következik Havas Jon (első) szerelme, aki folyamat csesztette a fattyút azzal, hogy nem tud semmit. A vad Ygritte állandóan a nyilával menőzött, hármat találhatunk, hogyan hunyt el.  
  • Kisujj elég szépen kevergette a kártyákat, ám a végére megfáradt(ak az írok), csúnyán bele is esett a saját csapdájába: A Stark lányok saját fegyverét vetették be ellene, ő meg mit sem sejtve sétált bele a csapdába. Sajnálom, mert szerintem még kicsit korai volt Petyr Baelish kiírása, nem kellett volna ennyire elkapkodni.
  • Ő életben van, de szegény gyorsan mémmé változott: Ser Friendzone, azaz Jorah Mormont reménytelenül szerelmes Dany-be, aki akármennyire kedveli, ha véletlenül lenne egy tapi, valószínűleg a sárkányok falatoznának belőle pár másodperc múlva. Szegény aki nem érintheti meg a királynét, elkap egy érintéssel terjedő betegséget, mázli, hogy Sam bevállalta a gyógyítását.
  • Nem kell félni, van itt még negatív karakter: Valder Frey, aki miatt a Vörös nász annyira ismert szóösszetétel lett. Oké, hogy Robb Stark megsértette, amiért odaígérte magát egyik random lányának, de miután megismerte igaz szerelmét, inkább azt vette el. Frey reakciója az volt, hogy meghívott mindenkit vacsizni, és kiírtotta a komplett nászmenetet. Szerintem jogosan mondhatjuk, hogy túlreagálta az esetet. Őt is utolérte a végzete Arya személyében, aki azóta személytelen Arya lett, hiszen képes mások arcát felvenni. Volt egy Scott Tenormannak meg kell halnia című South Park rész, ahol a címszereplő srác gúnyt űz Cartman-ből, ő meg bosszúból megeteti a gyereket a szüleivel... Lehet Arya is nézte a sorozatot Középföldén a Hét királyságban, innen vette az ötletet.

game-of-thrones-night-king-featured.jpgNagyjából ennyi jutott eszembe, de biztos hagytam ki még fontos és ide illő eseményeket. Most röviden nézzük meg, mi történhet ez alapján a szereplőkkel (ezeket nagyjából fejből írom, bár belekeveredett pár netes pletyka):

  • Arya a kedvenc karakterem, és nagyon szomorú lennék, ha meghalna, de azért illeszkedne a profilba, ha arc nélküliként érné utol a végzet. Mondjuk felveszi egy Lannister arcát...
  • A Vérebnél sem lenne meglepő (bár várom a nagy összecsapást a Heggyel) ha tűz által halna, mivel retteg tőle, amit nem csodálunk, elég szar lehetett az, hogy legózás közben a gyökér bátyád belenyomja a fejed a tábortűzbe.  

A komoly tippeket kommentben lehet írni, nekem még van egy két alternatív:

  • Bronn nyugdíjba megy, és sétálgat a várában, mikor megcsúszik egy aranytalléron és kizuhan a toronyból.
  • Tyriont természetesen a szifilisz viszi el.
  • Jon rájön, hogy a nagynénjével kufircol, és ez nagyon nem fér bele a becsületkódexébe, de mivel ezt Ygritte óta eléggé leszarja, most se bagózik rá, vígan él míg meg nem hal, vagy le nem győzik a Mások.
  • Bran addig vargol meg három szemű hollóskodik, míg egyszer a múltban/jövőben benne ragad saját magában.
  • Ser Davos pedig egy cet gyomrában volt kicsit ücsörögni, mint Gepetto.

Ismét komolyra fordítva a szót, a sorozattörténelemben talán még soha övezett ekkora várokozást egy befejező évad, így mindenki reméli, hogy sikerül méltón lezárni a Trónok harcát.

Ha tetszett a bejegyzés, a tejössz blogot itt tudod követni Facebookon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

sorozat Trónok harca filmappa Filmappa