2018. aug 31.

Legendás magyar lények és megfigyelésük

írta: Zováthi Domokos
Legendás magyar lények és megfigyelésük

A kőbányai szopófantom és társai, avagy elnézést a színvonalért, de túl sok időt töltöttünk a gyakori kérdéseken

Új magyar rém fenyegeti az éjszaka hevében megfáradt, és pihenésre vágyó embereket. Ennek hatására Levi barátommal összeszedtük a legtöbb vélt, vagy valós hazai legendát, és megpróbáltuk kitalálni, hogy mi a szuper képességük, vagy éppen mivel riogatják a népet. Nem kell nekünk Jeti, meg Loch Ness-i szörny, ha itt garázdálkodik a BAH-csomóponti Nyihogó Rettenet.12575381_426e421622125f05d32138017870facf_wm.jpgA Hétszűnyű Kapanyányi Monyók nincs a listán, de pont azért, mert ő ül a legendás magyar lények trónján

Akik biztosan léteznek:

Mátranováki Fanyűvõ

Az állítólagosan a Mátra főként nyugati területein észlelt, emberszerű, fehér szőrzetű lényt évtizedek óta észlelik a túrázók. Lehet Chubakka albínó gyermeke, egy elvadult ember de akár majom is. 

Badacsonyi Görényember

Talán a legnagyobb talány, hogy minden legendás magyar lény ősapja, a Balaton-felvidéket rémítgető Görényember legendája nélkülözi-e a valóság alapját, vagy tényleg járt a fejtetőn vágott hegy környékén az emberszerű, de igen görnyedt alak. Állítólag a legtöbbször borospincék közelében ólálkodott. Megtévesztésként négykézlábra ereszkedik és állathangokat utánoz, legtöbbször rókát. 

Pécsi Fosórém

Sajnos ehhez nagy fantázia nem kell: Sopianae városa sokáig kereste azt a személyt, aki ürülékét a szép település legpompásabb tereire helyezte ki.

Kõbányai Szopófantom

Őt nem kell bemutatni, vélhetően a Budapesti Rendőrkapitányság örült a legjobban a ténykedésének, hiszen abban biztosak lehetünk, hogy mióta kísértett a városban, kevesebb fiatal iszik annyit a mulatság hevében, hogy ledőljön a fal mellé szunyókálni.  

Hévízi Sapkarém

2016-ban írtak róla először, egyből egy igen súlyos tettel hívta fel magára a figyelmet, minden előzmény nélkül levette a sapkát egy idős bácsi fejéről és elhajította, ezt követően pedig egy idős asszonynak a kezéből vette ki a járóbotját. Azóta nem mutatkozott, de a hévízieknek ajánlatos megnézniük a Peaky Blinders című sorozatot, hogy megelőzési célból miként tuningolják pengével fejfedőiket. 

Akiket mi találtunk ki vagy az internet említett, ennek ellenére természetesen létezhetnek:

A Volt Osztapenkó Szobor Helyén Settenkedo Settenkedo

Ahogy a régi vicc tartja, a 7 prímszám, de az M7 már nem, mert osztja penkó. Nos, épp ugyanígy osztja a helyi lakosok véleményét a Settenkedő, aki éjszaka állítólag az egykori alak helyére állva ijesztgeti az autósokat.

Soproni Szúember

Kicsit haszontalan a képessége, úgyhogy nem is fejtjük ki nagyon: Benn van a fában és perceg, ezzel hozva frászt a Balfi-dombság gyanútlan túrázóira.

BAH-csomóponti Nyihogó Rettenet

Szavak sincsenek arra a borzalomra, amit át kell élniük a környékbelieknek. Lovardát építenek, Juci? Nem. Akkor ez megint a Rettenet lehet...

Kömlői Féllábú Patkányfiú

Állítólag a tininidzsa-teknőcök mesterének eltitkolt fia rejtőzködik a Hevesi járásban. Jobb elkerülni.

Börzsönyi Kakasember

Hahaha, ha bárki is azt hiszi, hogy majd a kisvasutazás után egy kellemes nagybörzsönyi fogadóban töltené az éjszakát, el kell keserítenünk. A kakasember nem csupán reggel aktív, az elalvást is megnehezíti! Füldugó ajánlott, mert William Wharton elcsodálkozna, hogy ez a férfi mennyire madárszerű!

Mátrai Domolykós Képű Kisfiú

Jaj, kedves gyermekem, miért állsz a szakadék szélén? Fordulj ide! - ez lehetett az egyszeri mátrai túrázó utolsó két mondata, mielőtt meglátta a halarcú gyermek tátott száját. Hát, nem a Domolykós zuhant a mélybe...

Zempléni Kecskeember

Van egy rossz hírünk: meg is feji magát.

Komáromi Erődember

Senki sem maradhat bent zárás után! Senki!

Cecil a Hortobágyi Gennyember

A Hortobágy országunk azon területe, ahol a legnagyobb arányban fordulnak elő a legendás lények. Cecil a pubertás nehézségein igyekezett túljutni, mikor egy pattanást fedezett fel az orrán. Hiba volt kinyomnia.

Fatökű Borzasszony

Azt mondják, egyszer villám csapott belé, szerencsére szemöldökéből induló bundája megvédte fából készült műszerét, amit a genderszakon tanult helyesen megnevezni.

Bogácsi Menyétfeju Rigóbéka

Magáért beszél.

Visegrádi Satulábú Balerinazombi

No, ez már igazán könnyen megmagyarázható! Történt ugyanis, hogy a sikeres balerina Doktor Frankenstein kezei között kelt új életre, csak hát kicsit hamarabb, mint kellett volna, így a lábát az azt lefogó satuval együtt tépte ki a bilincsből mikor szabadulni próbált. A visegrádiak esős időben azóta is hallják, hogy csikorog a fém, mikor táncba kezd a hölgy.

Pusztaszabolcsi Pacman

A Pacmant állítólag a népszerű híradós, Pacman Péter fedezte fel egy családi kiránduláson, a fiatalember pedig azóta is folyamatosan, megállás nélkül tátog.

Albertirsai Repülo Jeti

Nehogymár csak külföldön legyen nagy, fehér és szőrös szörny, a magyar változat megpillantásához felfelé kell nézni az albertirsai megyehármas focicsapat pályájának kezdőköréből.

Tótkomlósi Klopfolós Rém

A szintén tótkomlósi teveember jó barátja. Aki este jár Tótkomlóson, legyen annál egy fáklya, különben a Klopfolós üvölti akcentussal, kilapítlak, fuck ya! - tartja a mondás.

Alsórakparti Bodobácsember

Gyakran látni, ahogy fenéktájon összeérve ikertestvérével, élvezik a folyópart lágy szellőit.

Alföldi Síkságember

Szintén az ország leglaposabb táján lehet találkozni a Síkságemberrel, aki meglepően kedves és barátságos, ha könnyű cipőt viselünk.

Hevesi Lecsóember

Kíméletlenül lecsap a gyanútlan bográcsozókra, és dúvadként viselkedik, ha nem a klasszikus parasztételt tartalmazza az üst. Éjszakai lény, a tábortűz fénye és a füst vonzza.

Szigligeti Halember

A Domolykós Képű Kisfiú fajához tartozik, csak ő inkább a víz alól támad az lelkes fürdőzőkre. Uszonya nincs, így még kiszúrni is nehezebb. Inkább maradjunk a parton és együnk egy hekket. 

Pilisi Mutáns Pocok

A mezei pocok kellemetlen károkat okozhat a kertjeinkben. Gondoljunk bele abba, hogy egy mutáns vadállat garázdálkodik az erdőben, aki körülbelül a Gyalog Galopp Vérnyula, illetve a Tini Nindzsa Teknőcök szerelemgyermeke lehet.

Nyírségi Borzember

Szaga, mint a légkondiciónáló berendezés hiányában működő, a legnagyobb kánikulai délutánon a dugóban álló teli metrópóló. Alvóhelye pedig a borzalom. 

Mátrai Szúnyogember

Csipkelődik mindig, szívja a vért, de büszke arra, hogy az ország legmagasabb hegye környékén garázdálkodik. Ősellensége az Afrikai Cecesámán.

Véresszájú Patkánypocok

Korábban biztosítási ügynök volt, majd szektát alakított a csatornában, ám nem sikerült kereszteznie a vámpírokat és a pockokat, az átváltoztató készülékbe pedig szerencsétlenségére beszaladt egy patkány. Innen vette David Cronenberg is az ötletet nagy sikerű horrorjához, a Légy-hez.

Kiskunhalasi Körmöskalóz

A Körmöskalóz éjjel bemászik az ágyadba, és amíg gyanútlanol alszol, levágja a nagylábujjaid körmét. Nem tudjuk, mire használja fel zsákmányát.

Normafai Szatír

Fajtársai sajnos a Margitszigeten is fellelhetőek.

Keszthelyi Vidraember

Vidám szörny, nincs tudatában tettei súlyosságával, igazi hajsza folyik ellene, de az utolsó pillanatban mindig beleugrik a Balatonba a bicajos rendőrök elől.

Karakószörcsögi Rájaember

Valószínűleg külföldről származik, egy luxusétterem tenger gyümölcsei rendelésével érkezett az országba. Jellegzetes hangja miatt a szörcsögiek fogadták be.

Mohácsi Uborkoid Kommandó

Sokáig agyaltunk rajta (20mp), de sehogy sem tudtuk megfejteni ennek az alakulatnak az eredetét, talán ők is a mohácsi vészhez köthetőek, egyes legendák szerint Szapolyai nem vitt elég uborkát a csatához, azóta azért kampányolnak, hogy az Ország Tortája legyen ebből a zöldségből. De ki tudja, lehet, hogy a busókhoz van köze..

Érmelléki Kuglófember

A Kuglófember sajnos elhunyt, mert valaki igazi élelmiszernek nézte, és elfogyasztotta.

Mohácsi Viaszember

Ismét egy gyászjelentés: A napon felejtette magát, ráadásul egy kiscicát is meglátott, így teljesen elolvadt.

Éjszakai Kócoló

Ha valaki elviharzik melletted az éjben, majd otthon a tükörben azt látod, hogy a csili vili frizurád csapzott, akkor bizony a Kócolóval találkoztál.

Vasalt Hajú Kopasz Néger

Fodrászatok környékén ténykedik, ez veszélyes! Este nehezebb kiszúrni, csak akkor, ha a hajtincsei között a kopasz fején megcsillan a hold fénye.

Reszelõ Képû Irritátor

Hunyjuk be szemünk, számoljunk háromig, képzeljük el, és urstn már ott is áll előttünk a valóságban!

Bozótpusztai Kaméleonember

Óvatlanul beleolvad a környezetünkbe, nagyon résen kell lenni, mert lehet hogy most is a közelben van, az Irritátor nagy barátja.

Zalaegerszegi Fekvemutyizó

Igazából homály fedi kilétét, valamiért kedveli a kint hagyott lavórokat, és abban mutyizik. Ne gondoljunk rosszra, abban szőkíti az olajat.

Börzsönyi Kukucskáló

Beszédes név, ténykedésében szerencsére egy elhúzott függöny segítségével viszonylag könnyedén meg lehet akadályozni.

Borsodi Állvafekvõ

A Síkságember nagy barátja, csak más területen ténykedik.

Sajóbábonyi Küklopsz

Átment a szomszéd kocsmába, ahol összetűzésbe került egy Balázs Pali dal miatt a törzsközönséggel, onnan már Küklopszként távozott, a bábonyiak azóta birkabőrt hordanak, így csusszannak ki mindig a markából.

Szólj hozzá

lista gyűjtés összeállítás kőbánya kifordítva