2018. aug 08.

A James Gunn botrányról - Avagy ezentúl tényleg nincs bocsánat?

írta: Zováthi Domokos
A James Gunn botrányról - Avagy ezentúl tényleg nincs bocsánat?

Ha tényleg megbocsáthatatlan és el nem évülő, amit a rendező tett, akkor hogy lehet még egy olyan emberről elnevezve a stúdió, akinek kétes viszonya volt a nácikkal?

Július közepén érkezett a hír, hogy a Disney 9-10 évvel ezelőtti Twitter-bejegyzések miatt kirúgta James Gunnt, A galaxis őrzői első és második részének rendezőjét és szellemi atyját, aki már a jövőre érkező harmadik filmen is nagyban dolgozott. Heves vitákat váltott ki a döntés, ahol senki nem vonja kétségbe, hogy Gunn hülyeséget csinált 2008-ban és 2009-ben, viszont, hogy miért most lépték, már inkább zavaró és veszélyes precedenst teremthet.

james-gunn-guardians-of-the-galaxy.jpg

Kezdjük azzal, hogy James valóban egy retardált, beteges humort villantott a Twitteren, olyan szintű poénokkal, ami egy gyengénél kicsivel jobb ízléssel rendelkező baráti társaságban is így nézne ki:

- Tudok egy jó viccet: Szeretem, amikor egy kisfiú intim helyen ér hozzám...

- Ööö, haver, neked mi bajod van? Ezt így most hagyd abba.

Lehet, hogy csak egy borzasztóan rosszul elsült polgárpukkasztás volt, és ezért nem csodálkozik senki, hogy évekig kanosszát kellett járnia. Elmondása szerint pályájának azon a szakaszán igazi provokátornak érezte magát, a sértő viccekkel is sokkolni akart, és már régen megbánta a közzétételüket, de vállalja értük a teljes felelősséget. Ez rendben is van, de a Disney most körülbelül a semmiből citálta elő ezt a dolgot, mintha most tudta volna meg, hogy létezik Twitter, mintha nem tudtak volna a dologról, és ez így nagyon nem oké. Annyira nem, hogy eddig közel négyszázezer ember írta alá azt az online petíciót, amin a rendező visszavételét követelik.

Ráadásul a Galaxis Őrzői címszereplőit is kiálltak a rendező mellett, nemrég pedig egy nyílt levélben is megerősítették álláspontjukat. Az irományt Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Karen Gillan, Bradley Cooper, Sean Gunn, Vin Diesel, Pom Klementieff, és Michael Rooker is aláírta.

 

A legjobban a a Draxet alakító Dave Bautista akadt ki, és most egy friss nyilatkozata alapján nagyon úgy tűnik, a karrierjét sem fél kockáztatni:

"Senki sem védi a tweetjeit, de ez egy jó ember beszennyezése volt. Még aznap, a történtek után beszéltem Chris Prattel, aki egy kicsit vallásos, így időre volt szüksége, hogy imádkozzon és átgondolhasson mindent. Én úgy voltam vele, hogy csessze meg az egész, ez baromság. James az egyik legkedvesebb, legtisztességesebb ember, akivel valaha találkoztam. Amennyiben nem fogják használni a forgatókönyvét sem, megkérem a stúdiót, hogy változtassunk a szerződésemen, vágják ki a szerepem vagy keressenek másik színészt. Tisztelem Jamest annyira, hogy ezt tegyem."gotg-920x584.jpg

Félreértés ne essék, nagyon nem értek egyet én sem a rendező tíz éves kijelentéseivel, de véleményem szerint is egy nagyon veszélyes gyakorlat, hogy egy olyan embert rúg ki váratlanul a filmstúdió, akinek elvileg hat évvel ezelőtt megbocsájtottak, majd alkalmazták.

Ha a stúdió ennyire pragmatikus ragaszkodik ahhoz az elvéhez, hogy a rossz magaviselet nem megbocsátható, akkor azt javaslom neki, hogy váltson nevet, hiszen mégis hogyan képzeli, hogy Walt Disney nevét viseli. Egy olyan emberét, aki széles mosollyal vezette körbe stúdiójában Leni Riefenstahlt, az egyik legnagyobb náci propagandistát.

A kirúgatását előtt Gunn már A galaxis őrzői vol. 3 szövegkönyvének utolsó simításain dolgozott. Kérdés, mi lesz így a filmmel, a Marvel és a Disney egyelőre nagyon csendben van.

Szólj hozzá

kritika film Marvel Disney Chris Pratt James Gunn galaxis őrzői Ami a csövön kifér filmappa Filmappa