2018. feb 27.

Nyomasztó thriller készül Erdélyben

írta: Zováthi Domokos
Nyomasztó thriller készül Erdélyben

Skandináv hangulatú nyomozás a havasokban: Valan

Érdekesség közeledik, 

ugyanis egy elsőfilmes rendező, Bagota Béla skandináv típusú thrillert forgat. Személy szerint az ötlet tetszik, el tudok képzelni kint a havasokban egy nyomasztó, hófehér ködbe bújtatott kemény filmet, azzal a bizonyos szűkszavú, kissé bús és komor temperamentummal. Mivel a forgatás bő tíz napja kezdődött, sok információ nincs de engem a történet - na és az első fotók, nem is a forgatásról, hanem a helyszínről - félig már meggyőztek:krisztik_bykantorlaszlo_preview.jpegPéter szerepében Krisztik Csaba. Első pillantásra elhiszem, hogy egy komoly terhet cipelő svéd nyomozó

A történet

szerint a romániai forradalom káoszában egy 13 éves kislány nyomtalanul eltűnik Valanból, a hólepte erdélyi bányavárosból. Huszonkét évvel később az eltűnt lány bátyja, Péter (Krisztik Csaba) rendőrként nyomoz gyerekkereskedelmi ügyekben Brassóban. Amikor egy veszélyes bevetés után megtudja, hogy szülővárosa környékén egy holttestre bukkantak, felmerül benne, hogy a húgát találták meg. Péter hosszú idő után visszatér Valanba, ahol szembe kell néznie a gyerekkora óta kísértő múlt árnyaival. A mindentől elzárt helyen, a hegyek között az emlékei mellett egy kegyetlen gyilkosság is kirajzolódik.

valanforg02_bykantorlaszlo_preview.jpegAki itt eltűnik, el tudom képzelni, hogy nehezen kerül elő 

Bagota Béla rendező

a sajtóközleményben elmondta: „Sokak számára ismerős, hogy ugyanazokat a problémákat addig kapjuk vissza a múltunkból, amíg vissza nem fejtjük a valódi okokat és megoldást nem találunk rájuk. A Valan egy ilyen történet: a főszereplőnek gyerekkorában, rejtélyes körülmények között eltűnik a húga, ami az egész életét beárnyékolja. Pétert folyamatosan kísérti a megmagyarázhatatlan és feldolgozhatatlan esemény.

A Valan azokra a gyerekekre, fiatalkorúakra fókuszál, akik egyik pillanatról a másikra nyomtalanul eltűnnek. Lehet, hogy találkozunk a fényképükkel a hírekben, a tejesdobozokon, vagy a statisztikákban, de lehet, hogy még ennyit sem tudunk róluk. Sóhajtunk egy nagyot a rettenes szörnyűségen, majd megpróbáljuk elfordítani a fejünket és menni tovább, de ezek a gyerekek attól még ott vannak valahol - valahol a sötétben. A Valanban Péter ebből a sötétből próbálja kimenteni a gyerekeket, miközben ő maga is majdnem elveszik benne.

Péter szerepében Krisztik Csaba egy karizmatikus, komoly kvalitásokkal bíró színész, aki annak ellenére, hogy filmvászonra termett, eddig még nem jutott főszerephez magyar filmben. A mellékszerepekre is autentikus, erdélyi színészeket válogattam, akik közül sokakat most ismerhetnek meg a mozinézők."

forgatas01_photoby_kantor_laszlo_preview.jpeg

Az atmoszféra impozánsnak tűnik, ha profin dolgozik a stáb, méltó lehet skandináv társaihoz.

Végeredményben

én nagyon kíváncsi vagyok, igazán hiánypótló lenne egy ilyen alkotás. Talán a Nyomozó óta nem volt jó magyar nyelvű thriller, és bár a Budapest Noir szép próbálkozás volt, valljuk be, nem váltotta meg a világot. Hátha most  Erdélyből nyit valaki hólapáttal utat ennek a műfajnak.

 

A Valant a Magyar Nemzeti Filmalap 292 millió forintttal támogatta, a film a Mozinet forgalmazásában, a tervek szerint 2019-ben kerül a magyar mozikba. 

VALAN

 színes, magyar játékfilm

Rendező, forgatókönyvíró: Bagota Béla

Producer: Kántor László

Operatőr: Garas Dániel

Díszlettervező: Damokos Csaba

Jelmeztervező: Sinkovics Judit

Vágó: Szalai Károly

Zene: Márkos Albert

 

Főszereplők:

Krisztik Csaba, Hatházi András, Tollas Gábor, Pál Emőke, Mátray László, Nyakó Júlia

Szólj hozzá

film erdély thriller Film Filmappa Valan