2018. jan 18.

Star Wars karakterek a kommentelők szemével

írta: Zováthi Domokos
Star Wars karakterek a kommentelők szemével

Na mit gondoltok, ki a legnépszerűbb szereplő az új Star Wars-ban? - Az utolsó jedik hősei, ahogy az internet népe látja

War of Stars - egy galaktikus Star Wars riport - néven készítette el tanulmányát a SentiOne. Felmérésükből kiderül, mennyire szerették az új filmet Európában. Miért imádták a nők R2D2-t, és miért utálták a férfiak Snoke-ot? Galaktikus social listening riport Az Utolsó Jedikről és az internet reakcióiról. Vegyes poszt Vida Eszter tollából Zováthi Domokos által szerkesztve. Ne olvassatok kommenteket, mert elveszik a munkát (a szerk)!

star-wars-the-last-jedi.jpg

A nyolcadik rész itthon közel 33 000 alkalommal került szóba az interneten 2017. december 1. és december 31. között. Hogy ez sok vagy kevés, ezt mindenki döntse el maga, mert például Kis Grofó is több kommentet kap, aminek többsége negatív, mégsem állt meg a Roxa.

A SentiOne az összes, publikusan közzétett magyar nyelvű, Facebookon és különböző fórumokon megjelent kommentet, felhasználói tartalmat és posztot elemezte, amit a Star Wars Az Utolsó Jedik című részével kapcsolatosan tettek közzé a felhasználók. Egy galaktikus - uniós - riport keretében pedig megnézték a kontinentális trendeket is. Itt már a teljes internetes palettával dolgoztak: Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, blogok, fórumok, weboldalak, meg minden szar, amit csak a tizenéves generáció ismer.

És akkor jöjjenek a karakterek:

Rey (1015 bejegyzés)

A kommentelők többsége szerint tipikus Mary Sue karakter. Mary Sue egy fiktív női szereplősztereotípia, aki már-már annyira tökéletes, hogy fáj. És bosszantó. Általában gyönyörű, hányattatott sorsú, világ(galaxis)megmentésre kiválóan alkalmas nő, aki a nap végén sanszosan beleszeret a rendező/író kedvenc szerelőjébe/szereplőibe.

“Pocahontas turbó verziója”, egy “újratervezett Disney hercegnő”, aki egyből kap képességeket, mert csak. Az internet szerint viszonylag felejthető a karakter, nulla fejlődéstörténettel. Sokakat foglalkoztat, hogy akkor mégis “honnan neki az erő?” Vannak, akik a sztori gyengeségének tartják ezt a homályos foltot. De vannak, akik tényleg tudni akarják. Azaz valamiféle rejtett jelentést, utalást keresnek a nem létező részletekben…  

Kylo (1602 bejegyzés)

Kylo szétszedte az internetet. Van, aki szerint mint főgonosz, rendkívül szerencsétlen. De sokak szerint ez pont azért van, mert most először tényleg egy “szerencsétlen" főgonoszt kellett megformálni. A kettő hozzáállás teljesen más. És az utóbbi véleményt osztják többen. Talán - a komentek alapján biztosan - ezért volt sokaknak hiányérzete: a formát öltött tömény sötétség helyett kaptak egy csapongó, makacs, kamaszos és el(len)álló fülű figurát. Valakit, aki emberi. Valakit, akiből nem hömpölyög semmilyen erő. A gondoszság elementális ereje főleg nem.

Azt a véleményt legtöbben osztják, hogy ő lenne A tökéletes Fiatal Piton egy lehetséges Harry Potter spinoffban. Van, aki szerint úgy néz ki, mint Mickey egér ükunokája, és van, aki szerint pont annyira félelmetes, mint Dicaprio a Titanicban. 

Több hölgy pedig meghasonlott az interneten. Nem értik, hogy miért vonzódnak hozzá. Pedig ronda. Vagy legalábbis ezt írják. De azért vonzódnak. 

Abban pedig szinte mindenki egyetért, hogy a Paterson című filmben nyújtott korábbi alakítása zseniális.

Finn (330 bejegyzés)

Szegény dezertőr rohamosztagos nem sok érdeklődést váltott ki. Leginkább a kicsit gyáva, kicsit félős, de emberi karakter. Szódával elmegy. 

Az ő esetében azt érdemes megjegyezni, hogy afro-amerikai mivolta sok online beszélgetés vezérfonalát adta. Ahogy a lila haj is (Holdo admirális). Dilettáns női vezetőkről, egy univerzum tönkretételéről és feminista propagandáról beszélt az internet (főleg a ferfihang.hu )

1_kep_screen_shot_2018-01-18_at_15_29_49.png

2_kep_screen_shot_2018-01-18_at_15_49_15.png

 Snoke (1073 bejegyzés)

 Nagyjából két kommentben össze lehet foglalni a vélemények két csapásirányát. Az egyik vonal nem érti. A másik szerint úgyis feltámad. 

“Ha mindent előre lát, akkor miért nem vette észre, hogy mellette b***akodnak az erővel?”

“Most meghalt, de úgyis feltámad. Valahogy. Majd.” 

A férfiak esetében a Star Wars Az Utolsó Jedik kontextusában leggyakrabban és legnegatívabbkontextusban említett szavak kivétel nélkül mind szereplőkre vonatkoztak: Snoke, Kylo, Luke. 

A női kommentelőknél előkelő helyen szerepel Yoda, R2D2 és a ‘cuki’ szó. Ezt a hármat említették a legtöbbször, ha a Star Warsól beszélgettek online. Mindezt egy nyereményjátéknak köszönhetjük, ahol a kommentelők egy, a kedvenc Star Wars karakterükkel díszített borotvát nyerhettek. Bár a nők kommenteltek többször, valószínűleg a párjuknak szerették volna megnyerni a terméket. Gondoljuk mi. A hölgyek Yodát és R2D2-t választották a legtöbbször, csak mert ők olyan cukik.

Nem is olyan rég, egy közeli-közeli kontinensen

Réges-rég, egy messzi messzi galaxisban elindult valami, ami azóta is lázban tartja a világot.

Európát is.

A social listeningen keresztül a SentiOne azt is megnézte, hogy melyik országnál izzott igazán a Star Wars téma online 2017. december 1. és 31. között. Illetve, hogy kik szerették a leginkább és a legkevésbé a nyolcadik részt.

Anglia toronymagasan vezeti a mezőnyt az utolsó részhez kapcsolódó internetes tartalmak számát tekintve: mindössze 31 nap alatt, és csak ezen a nyelven több mint 3 223 000 publikus bejegyzést tettek közzé a felhasználók az interneten: Facebookon, Twitteren, YouTube-on, Instagramon, blogokon, fórumokon, weboldalakon.

Angliát Franciaország követi, majd Németország, de Magyarország is helyet kap a TOP10-ben.

3_kep_screen_shot_2018-01-18_at_16_03_11.png

Az emberek szimpátiája ugyanakkor máshogy alakul. A közzétett bejegyzések, kommentek, posztok érzelmi háttere alapján (a SentiOne közel 75 százalékos pontossággal képes meghatározni egy-egy internetes tartalom sentiment értékét, melynek alapját a kontextus, a szóhasználat, a szavak egymás közti távolsága, a nyelvi karakterisztikák, a szöveghez társított emotikonok elemzése és a PANAS (Positive and Negative Affective Schedule) nemzetközi módszertani skála adja.

4_kep_screen_shot_2018-01-18_at_16_17_57.png

A film legnagyobb rajongótábora az említések alapján Szlovéniában él (zöld). Őket követik a norvégok és a szlovákok. Magyarország ezekhez viszonyítva az ‘Eh’ kategóriába esik, azaz tényleg megosztotta a film a kommentelőket: savazták is, szerették is. Az osztrákok kifejezetten utálták a nyolcadik részt, ha az internetes tartalmakat nézzük (piros). És a csehek is. 

Szólj hozzá

kritika film komment Star Wars filmappa Filmappa SentiOne