2017. dec 14.

NTRJ - Trokán Nóra és ifj. Vidnyánszky Attila

írta: Zováthi Domokos
NTRJ - Trokán Nóra és ifj. Vidnyánszky Attila

Miről lehet röviden beszélgetni két fiatal, vidám és tehetséges színésszel egy díjátadó után, amikor egyikük próbálja nem szétköhögni a rendezvényt, míg másikuk szép lassan behátrál a függöny mögé, nehogy elkapja a náthát? Az Arany Medál-díjak átadása után készítettem villáminterjút az elismerés egyik átadójával, Trokán Nórával, és a legígéretesebb fiatal tehetség díjat átvevő ifj. Vidnyánszky Attliával. Vagy inkább Trokán Nórával és Trokán Nórával, Attila kommunikációért felelős asszisztensével.

img_0201.JPGTrokán Nóra és ifj. Vidnyánszki Attila

- Tegnap láttam egy kommentet, melynek ez volt a lényege: "Ááá, ő is csak azért van a pályán, mert a szülei benyomták mindenhova!" Titeket zavar ez az attitűd?

- Trokán Nóra: Ez egy olyan dolog, ami nem zavar, amíg valaki úgy mond véleményt, hogy nem látta a munkáimat. Ha lát, és azt mondja hogy ez rossz, azaz véleményt mond, akkor még el is gondolkodnék rajta, de így nincs értelme ilyennel foglalkozni. Szerintem Attilát sem.

- Ifj. Vidnyánszky Attila: Nem.

- Színházban nőttetek fel mindketten. Mennyiben határozta meg ez a pályátokat?

- T. N.: Annyira benne voltunk ebben a forgatagban (nevetve Attilához fordul, és elnézést kér, hogy helyette válaszol, ő azonban udvariasan megnyugtatja, hogy nincsen ezzel semmi baj) és ebben nőttünk fel, hogy ez belénk oltódott. Bennem nem volt tudatos, nekem gimnázium közepén kezdődött. Ati jobban benne volt, mert ő gyerekként játszott is darabokban, én távolabb voltam tartva a színháztól.

- V. A.: Nekem gyerekkorom óta világos volt, hogy színházban fogom eltölteni az életem, csak az volt a kérdés, melyik ága érdekel a legjobban.

- T. N. (nevetve): Az még mindig kérdés.

- V. A.: Igen. Volt, hogy a világítás jobban érdekelt, mint maga a színészet. Mondhatjuk, hogy körbejártam elég rendesen a színházat, de még mindig nem dőlt el, melyik ága foglalkoztat a legjobban (Attila rendez is).

- Mit jelent számodra a közönség által megszavazott Arany Medál-díj?

- V. A.: Minden elismerés jól esik a szakmánkban, és mivel ez egy közönségdíj, kifejezetten jó érzés. Látva a többi díjazottat (az interjú alatt olvasható), kortól függetlenül mindenki ugyanolyan hittel és szenvedéllyel áll hozzá a munkához. Remélem, ezt "el lehet lopni", és  meg lehet tartani ötven év múlva is ezt a lelkesedést.

- Miben lehet látni titeket legközelebb?

- T. N.: Most a karácsonyi időszakban szerencsére nyugi van, majd januárban a Centrál Színházban fogok próbálni egy Molnár-darabot, márciusban bemutató, majd áprilisban Zsótér Sándor rendezésében a Gömbfejűek és Csúcsfejűek című Brecht-darabot fogom próbálni a Nemzeti Színházban. Tervezek egy fotókiállítást is, egyelőre még a levegőben lóg, de már nagyon érik.

- V. A.: A Vígszínházban két hónappal ezelőtt készült el a Hamlet, Eszenyi Enikő rendezésében. A Háború és Béke bemutatója december 16-án lesz szintén a Víg-ben, emellett januárban kezdjük A félkegyelmű olvasópróbáját a Pesti Színházban, melynek márciusban lesz a bemutatója. Ott először fogok rendezőként debütálni a Pesti-ben. Sándor Pál rendezésében pedig év végén kerül a mozikba a Vándorszínészek című film. 

img_0196.JPG(A díjazottak balról jobbra: Schneider Zoltán, Enyedi Ildikó, Piros Ildikó, Huszárik Kata, Ifj. Vidnyánszky Attila)

Immáron kilencedik alkalommal dönthettek a szavazók, hogy szerintük kik az adott év legjobbjai a hazai író-, szín- és filmművészek közül, illetve kinek ítélik oda az életműdíjat. Az egy hónap alatt összegyűlő szavazatok alapján idén az év írója Nádas Péter, az év filmrendezője Enyedi Ildikó lett. A közönség voksai alapján az év színésze elismerést Schneider Zoltán, a Radnóti Színház színművésze vehette át, az év színésznőjének pedig Huszárik Kata a Maladype Színház tagja kapta. Az életműdíjat pedig Piros Ildikó, Kossuth-díjas színművésznő érdemelte ki. A legígéretesebb fiatal tehetség elismerése ifj. Vidnyánszy Attilához került. 

A Mészáros Márton kulturális újságíró által alapított Arany Medál-díjat az elmúlt években írók közül Vámos Miklós, Dragomán György, Háy János,Száraz Miklós György és Németh Gábor is megkapta. Életműdíjat többek között a Nemzet Színészei közül Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Molnár Piroska, valamint Bánsági Ildikó és Márton András vett át. Színészek közül mások mellett Halász Juditot, Martinovics Dorinát, Hámori Gabriellát,Földes Esztert, Básti Julit, Thuróczy Szabolcsot, László Zsoltot, Gálffi Lászlót és Kulka Jánostdíjazta a közönség. A legígéretesebb fiatal tehetségnek mások mellett Osváth Juditot, Hartai Petrát,Szabó Erikát találták, míg a filmrendezők közül többek között SzászJános, Zomborácz VirágFekete Ibolya és Till Attila vette át az elismerést.  

Szólj hozzá

interjú film színház díj Trokán Nóra Arany Medál NTRJ Ifj. Vidnyánszki Attila