2017. sze 06.

AZ kritika

írta: Zováthi Domokos
AZ kritika

Aki szereti a régi Spielberg gyerekfilmeket, mostanság pedig odavolt a Super 8-ért és a Stranger Thingsért, emellett bírja a vért is, az akkor mehet is a moziba.

Mostanában biztosra mennek a filmkészítők: ha jól bevált egy formula, ami jól teljesít a kasszánál, a nézők és a filmkritikusok is szerették, akkor ez a stílus jó eséllyel le is lesz másolva. Ott van például a "király zenére vonulunk lazán és megmentjük a várost/világot" vonal, mely a Galaxis őrzőivel kezdődött, és a Baby Driveren és Atomszőkén át még most is tart (az öngyilkos osztag is próbálkozott vele, de még ez sem tudta megmenteni).

az_jelenetfoto.jpg

Az AZ is hasonló dologgal próbálkozik, mármint stílus-átvétel tekintetében, méghozzá ki lehet jelenteni, egész ügyesen. Anno Spielberg vitte sikerre a kamaszok nyomoznak valami rejtély után a nyolcvanas években vonalat, amit néhány éve J.J. Abrams támasztott fel a Super 8-cal, majd ezután jött a Stranger Things. Ezekre a művekre hajaz a bohóchorror is, csak itt bizony röpködnek a gyerekvégtagok. A film alapjául szolgáló regény, Stephen King könyve 1986-ban jelent meg, és három évtizede a horror-rajongók kedvence. A címben szereplő névmás a történet központi figurájára, egy ősidők óta létező, alakját változtató, démoni figurára utal, aki szabályos időközönként, huszonhét évente felébred egy Maine államban található kisváros, Derry csatornahálózatában, és préda után néz. Áldozatai a városka legvédtelenebb lakói, a gyerekek.

az_jelenetfoto_4.jpg

Azt kell mondjam, bár nem vagyok oda a horrorokért, tényleg korrekt film lett az AZ. Nagyon jól működött a kis gyerekcsapat, kifejezettem izgultam a sorsuk miatt. Ha pedig a bohóc helyett egy űrlény vagy akármi más szedte volna az áldozatokat, akkor is teljesen rendben lett volna a dolog. Ez persze a rendezés mellett a nagyszerű gyerekszereplőkön is múlt:  A főszereplő Bill-t Jaeden Lieberher kelti életre, akit korábban már olyan filmekben láthattunk, mint a St. Vincent és az Éjféli látomás, Richie szerepében pedig az utóbbi idők egyik legkirálybb horror-fantasy sorozatának, a Stranger Things-nek a főszereplője, Finn Wolfhead. A kislányt nem ismerem, és nem akarok hülyeséget írni, de ő is remek volt, ráadásul az ő szála még egy külön gyomorszorongató eseményt is tartalmaz. Ennek ellenére a kissé lúzer banda számos vicces beszólással oldja a feszültséget, hogy aztán nemsokára ismét megszorítsuk a moziszék karfáját.

- Te könyvtárban voltál nyáron? Direkt???

az_jelenetfoto_5.jpg

Nagyon sokszor lelket ápolni hívnak, mert a gyerek fél tőlünk - mondta a Te jössz-nek az egyik legnépszerűbb bohóc, Galagonya. Kifejtette, hogy sajnos az ilyen filmek befolyásolják a róluk alkotott képet, nem is sejtjük, hogy mennyire. Hozzátette, szerencsére a fellépéseiket tekintve nem érezhető változás. Amíg barátságosak, és hagyják, hogy a gyerek kezdeményezzen, hamar elmúlik a félélem és gyorsan össze tudnak barátkozni. Tisztában van vele, hogy ez egy felnőtt film, ami lehet, hogy jó alkotás is, de nem biztos, hogy megnézi, nehogy megijedjen. Bohócként mégsem félhet a bohócoktól.

Lényegében aki azért megy a moziba, mert egy jót akar félni, nevetni és lebegni, mint egy lufi, ami bármikor kipukkadhat, azoknak bátran ajánlom. Kultfilm nem lesz, de elvesztegetett idő sem.

Coulrofóbia: A bohócoktól való félelem. A pszichológusok szerint a bohócfóbia kétéves kor körül kezd kialakulni, akkor, amikor az idegenektől való félelem is. Ebben a korban a gyerek elméje még fejlődik, és nem mindig képes elkülöníteni a képzeletet a valóságtól. Az emberek zöme idővel kinövi a félelmeit, de a felnőtt lakosság mintegy két százalékánál megmarad a bohóciszony. A bohócok általában azért szerencsére nem félelmet, hanem jókedvet váltanak ki. Több tanulmány is igazolja, hogy az úgynevezett bohócdoktorok kedves, vidám figurája elősegíti a beteg gyerekek gyógyulását.

Ha tetszett a kritika, és olvasnál még egyebet is, például interjúkat, vagy filmes listákat, kövess a Facebook-on itt.

 

 

Szólj hozzá

kritika film mozi horror filmkritika bohóc Spielberg Stephen King filmappa Galagonya