2017. aug 16.

Kényelmetlen téma az iskolában a szex, de kell róla beszélni

írta: Zováthi Domokos
Kényelmetlen téma az iskolában a szex, de kell róla beszélni

Az okostelefonok korában kissé felgyorsult a szexuális felvilágosítás - ami nagyon nem baj!

Emlékezünk még a Popcorn és Bravo magazinok szex-rovatára? Nevetséges, de jópár éve még az volt a kamaszok legjobb esélye, hogy megtudjanak valami értelmeset (inkább remény, mint esély) arról a témáról, ami ezekben az években a leginkább érdekli őket. Utánanéztem, mi a helyzet most az iskolai szexuális felvilágosítással kapcsolatban.

woody.jpg

Még a nyári szünet előtt hallottam két tinilányt a villamoson, akik izgatottan csacsogtak a másnap tartandó szexuális felvilágosítás órájukról. Arról beszélgettek, hogy vajon kapnak-e ingyen óvszert, hogyan lehet elkerülni a nemi betegséget, illetve (ezt már kicsit halkabban elpirulva) hogyan lehet "eljutni a csúcsra". 

És akkor eszembe jutott egy emlék, amit mélyen eltemettem valahova az agyam hátsó bugyraiba, ahol egy apáca beszél fiatalkori énemnek osztálytársaimmal egyetemben. A lényege az volt, hogy mutogatott sok kikapart magzatot, és a házasságról beszélt. Már akkor is érthetetlennek tűnt számomra, miért azt a módszert választották pedagógusaink, hogy arra presszionáljanak egy kamaszt, ráadásul elrettentéssel, hogy ne csináljon egy olyan dolgot, ami alapvetően minden kamasz csinálna, ha szabadon választhatna délutáni programot. A hiba természetesen ott volt, hogy a védekezés fontosságának bemutatása helyett lelkiismeret-furdalást akartak okozni.

jon-snow-ygritte-bath.jpg

/Fontos az első alkalom, még akkor is, ha utána meg akarjátok ölni egymást néha/

Reméltem, hogy ez már a múlt, végül is velünk együtt járt még gyerekcipellőben a rendszerváltás, modern gondolkodás, ésatöbbi, így megkérdeztem volt sulim igazgatóját, hogy most mi az általános tendencia ilyen téren.  Azt a választ kaptam, hogy a biológia órán általános szinten szóba kerül a téma, de egy külsős szervezet tart előadást a témában a negyedikes-ötödikes diákoknak illetve a szülőknek. Kicsit csodálkoztam, hiszen tizenegy, tizenkét éves gyerekekről van szó, de volt tanárom megjegyezte, ilyen korban már mindenkinek van okostelefonja, amiről bármilyen tartalomhoz hozzá lehet férni, és jobb, ha olyan emberek beszélgetnek velük a szexualitásról, akik segítségével nem alakul ki bennük semmiféle torz önkép. Ez a szervezet lányoknak és fiúknak Ciklus-show és  Titkos küldetés címmel tart előadást, ahol a hangsúlyt arra fektetik, hogy megerősítsék a résztvevőkben "saját testük szépségét, működésének különlegességét és csodálatos voltát". Ez már ugye sokkal jobban hangzik, mint a Néma sikoly című véresen sokkoló film (akár Mel Gibson is rendezhette volna), mely komoly traumát jelenthetett pár diáknak, akinek volt szerencsétlensége látni.

Természetesen fontosak az értékek, minden emberélet, legyen akárhány hónapos vagy hetes, éppen ezért jó, hogy (több iskolát is megkérdeztem, katolikustól kezdve un. liberálisig) úgy néz ki egyre inkább az értelmes diskurzus felé terelődik a téma, ahol megfelelő szakemberek (szinte) felnőttként kezelik a tizenegy-két éves gyerekeket.

tumblr_nnjaglplgy1se1drho1_500.jpg

Véleményem szerint a legfontosabb tájékoztatni a gyerekeket arról, hogy:

  • miért fontos védekezni
  • nem érdemes összefeküdni fiatalon sok emberrel, mert abban a korban nagyon könnyen torzul az énkép
  • a neten fellelhető tartalmak 99 százalékban NEM fedik a valóságot
  • semmi sem kényszer, mindenre lehet nemet mondani
  • már ilyen fiatalon felelősséggel tartoznak mind maguk, mind mások iránt
  • ne menjenek bele felelőtlen együttlétekbe

Természetesen kíváncsi vagyok, kinek mi a tapasztalata, legyez az pozitív, vagy negatív, lent a kommentekben lehet eszmét cserélni.

Update: Utólag ajánlottak (mármint nem nekem, a cikkhez) egy ilyen okostelefonos alkalmazást, ami kifejezetten anonim, és tiniknek készült. Elég jónak néz ki, tessék: https://yelon.hu/

Update kettő: A szervezetet is illik akkor már belinkelni, amire hivatkoztam feljebb, íme: http://www.mfm-projekt.hu/

 

Szólj hozzá

vélemény vita szexualitás megelőzés szexuális felvilágosítás diskurzus