2017. máj 16.

Jó Fassiból is megárt a sok

írta: Zováthi Domokos
Jó Fassiból is megárt a sok

Alien: Covenant kritika

Eljött a várva várt nagy nap, azaz Ridley Scott kegyetlen gyilkológépe ismét szerencsétlen űrhajósokat vegzál. És hogy jó volt-e vagy sem? Ismét rendhagyó kritika következik.

alien.jpg

A tejössz blog próbál nem sablonos lenni, hiszen a szerzőnél sokkal okosabb és képzettebb kollégák is megszakértik a filmet a mai napon. A továbbiakban szubjektív, kissé kötetlenebb, spoilermentes elemzés a filmről.

Hol is kezdjem. Egy kolonizáló űrhajó fedélzetén vagyunk, ahol a sztenderd android egy baleset miatt felébreszti a tizenpárfős legénységet(azaz majdnem mindenkit). Ők fognak egy jelet, ami egy közeli lakható bolygóról érkezik, és úgy döntenek, miért is ne szakítsák félbe az eredeti küldetésüket, a raktérben kétezer hibernált utassal. Majd azt mondják: "Pillanatnyilag jó ötletnek tűnt". Innentől igazából nem nehéz kitalálni az egész film cselekményét. 

Félreértés ne essék, nem borzasztó film az Alien: Covenant, horrorfilmnek abszolút elsőrangú, a feszültség, bezártság, tehetetlenség nyomasztó érzése végig ott lappang az emberben. Az első 45 perc számomra kifejezetten érdekes volt, csak aztán utána már minden kitalálhatóvá vált, ráadásul valahogy úgy érzem, a csavarok megfejtését, és a nagy "aztarohadt" felkiáltásokat a rendező/prouducer/forgatókönyvíró Scott mindig 15-20 perccel későbbre szánta. És még ez sem lenne nagy baj. Amíg újra láthatjuk a hatalmas rettenetes emberevő szörnyet, aki aprít (bónuszba kapunk még egy Alien Tesco alsópolcos űrlényöcsit is - azért vele se keverednék összetűzésbe az éjszakai buszon, maradjunk annyiban), addig az eredeti széria rajongói nem fognak csalódni.

Csakhogy.

A Prometheussal bejött ugye egy eredettörténet szál, és nekem úgy tűnik, Scott kicsit túl nagy fába vágta a fejszéjét. Túl sok mindent akart bezsúfolni egy filmbe. Értem én, hogy egy nagy zseniről beszélünk (bár vannak kétségek, hogy jó ízlésű, vagy sem, mindkettőt bebizonyította már korábban), de ha megnézzük, hogy az Alien első része óta, ami egyik legjobb kamarahorror valaha, most azt boncolgatja a széria hatodik részében (is), hogy honnan származik az ember, illetve az Alienek. Kicsit sokat akar a szarka érzése van az embernek. Ugye tervez még ő pár részt ehhez, tehát lehet, le fog tisztulni a dolog, de még nem itt tartunk.

A stáb

A rendezés feszes (lehetett volna, ha a film közepén Fassbender nem furulyázik öt percet kb.), az atmoszféra magával ragadó, Scott állandó operatőre, Darius Wolszki - A Karib-tenger kalózait is ő fényképezte - kiválóan dolgozik ismét, a zene is fojtogató, emellett felcsendül a Prometheusban is hallott "Teremtés" dallam. A színészek nem vallanak kudarcot, bár azt azért megjegyzem, hogy Katherine Waterson nagyon is jó, de ahogy megjelenne mellette Sig Weaver, sírva rohanna a gyerekszobájába. Billy Crudup sem mai gyerek, rutinból hozza az általa ismert érzékeny, próbálok felelősséget vállalni figurát, és a gondolom vicces karakternek szánt Danny McBride is rendben van(és lehet fogadni, a vicces karakter meddig marad életben).

unnamed.jpg

És a Faszi

A probléma az, hogy Michael Fassbender minimalista játékával ismét simán ellopja a show-t. Tudjuk, hogy ő korunk egyik legjobb színésze, nem is kell a többi színésznek jobbnak lennie (nem is tudnának, he-he), de azt kicsit bajnak tartom, hogy sokkal hangsúlyosabbak a jelenetei a mellkasokból újra előugráló idegeneknél. Ami ugye ennek a horrornak a csúcspontja kéne, hogy legyen.

Végül is

mindegy is. Aki ismét moziban akarja látni a nagyon erős gyomorsavval küzdő űrlényt - amúgy lehet, hogy csak egy Nospát akar kérni szerencsétlen, de ahogy megjelenik, mindenki sikítva menekül, meg lő rá, oszt persze, hogy zabos lesz - az nem fog csalódni, Scott azért nem csinált rossz filmet. Csak kicsit félig üresnek érzem azt a poharat, ami lehetne inkább félig tele.

Figyelem! Végül szeretném egy ingyenes nyereményjátékra felhívni a figyelmet! Azok között, akik a kritikát olvasva felmennek a Te Jössz Facebook-oldalára, és kedvelik a blogot, illetve a cikket, egy friss ropogós Alien: Covenant poszterem sorsolok ki! Egy cuki kis űrlény vicsorít rajta, elhelyezését a vécé belső ajtajára javaslom, hadd sz...janak be a vendégek. :) 

Szólj hozzá

kritika film mozi filmkritika kifordítva Michael Fassbender Alien Alien: Covenant filmappa Filmappa