2017. ápr 11.

Filmfolytatások, amiket nem kellett volna elkészíteni

írta: Zováthi Domokos
Filmfolytatások, amiket nem kellett volna elkészíteni

Sok producer/rendező/színész elköveti azt a hibát, hogy egy jó film után azt hiszi, tud még jobbat, még izgalmasabbat, még lazábbat készíteni, esetleg mítoszt teremteni. Továbbvinni a legendát. Összeszedtem azokat a folytatásokat, ahol szerintem ez nem sikerült. Vagy csak simán borzasztó.
faf.jpg
A mondanivaló a lényeg: család és tengeralattjáró
Volt egyszer egy Mexikó

Annak idején Tarantino országos cimborája, Roberto Rodriguez csinált egy amerikai reamake-et saját, El Mariachi című mozijából. Ez volt a Desperado, ahol Antonio Banderas lobogó hajjal lassítva ugrándozott és lövöldözött, közben hurcolászta mindenhova a gitártokját és Salma Hayeket. Mondjuk utóbbit sokmindenki szívesen hurcolászná magával.

Sajnos a film sikerén felbuzdulva azt hitte, hogy ő a dél-amerikai Sergio Leone, és elkészítette a katasztrofálisan rossz Volt egyszer egy Mexikót. Ennek a mozinak semmi értelme nem volt, sem mondanivalót nem tartalmazott, sem El Mariachi legendájához nem tett hozzá semmit az égadta világon, de legalább az akciójeleneteket sem rontotta el. Ja, de. Most komolyan, annyira nevetséges volt, ahogy Johnny Depp megvakítva, futtában lőtte le az embereket, mint amikor Gyurcsány Ferenc magyarázza, miért van még mindig a politikában.
jd.jpg

Kis Vuk
Döbbent csend. Néma gyász. Nincs magyarázat. Valami ilyesmit éreztem, és értetlenül pislogtam, miután megnéztem kedvenc kis rókám legújabb történetének előzetesét. Valószínűleg csúnyán elfojtottam ezt az élményt, de nem hagyom kitörni, mert durvábbat szólna mint az Etna. Maradjunk annyiban, kár, hogy nem fagytak le azok a intel pentiumok a windows 98-al, amiken ezt a "legújabb számítógépes trükkökkel és effektusokkal" készült tragédiát előállították. Nem baj. Legalább Gangsta Zoli rappelő fekete varjúként jó volt. Köhömm, köhömm.
kis_vuk.png
Fűrész 2-457
Ebbe lehet, hogy páran belekötnek, de gyorsan megmagyarázom. Ha a Fűrész kettő lenne az egy, nem lenne a listán. Bár nem vagyok ennek a típusú horrornak a nagy követője, de elismerem, profin viszik ezt a franchiset. 
Az első rész egy feszes kamaradarab volt, mely szinte végig egyetlen helységben játszódik. Véres volt és brutális, de ezek az elemek eszközök voltak, egyáltalán nem voltak céltalanok.
Aztán jöttek a folytatások garmadával, 3D-ben meg minden anyámkínnya, éppen csak a lényegét veszítette el a dolog. Nem a dolgok miértje és célja volt a kérdés, hanem az, hogy minél véresebben és kreatívabban klopfolják szét egymást/magukat a szereplők. És szerintem egy idő után már is nem lehet komolyan venni ezt a figurát sem:
fur.jpg
Indiana Jones és a kristálykoponya királysága
Rendben, Indy még idősen is nagyon nagyon menő, de sajnos ez a film mégsem volt az. Nekem nem azzal volt a bajom, hogy ufók vannak benne, belefér egy frigyláda és egy több száz éve barlangban élő kereszteslovag mellé. A probléma inkább a mérhetetlen CGI-val van, a majmok inkább illenek egy számítógépes játékba, ahogy a legtöbb akciójelenet. A mutáns - pillanatok alatt egy drabális ruszkit felzabáló - random óriás hangyákról meg ne is beszéljünk.
Lehet szimpatikusan öregesre és lazára venni a figurát, ahogy a Halálos fegyver 4-ben például már Mel Gibson is együtt kántálja az "I'm too old for this shit" mondatot Danny Gloverrel. Itt sajnos a korosodást nem humorral, hanem kaszkadőrrel és effektekkel akarták megoldani. Nem igazán sikerült. Itt meg hogy sarkára állt ez a Hajdú:

Elemi ösztön 2
Az első film nagyon jól megtalálta a 90-es évek thrillereinek hiányzó piaci rését. Nekem nem tartozik a kedvenceim közé, de azért nem borzasztó, Michael Douglas és Sharon Stone párosa működött, még ha nem is kellett nagyon megerőltetniük magukat. És a film után több ember gondolt a jégcsákány szó kapcsán a szexre, mint Trockijra, az biztos. Magyarokként meg büszkék lehetünk Joe Eszterhaas-ra, amiért egy vagyont keresett a forgatókönyvvel. Engem mondjuk annyira ez nem érdekelt, de 3 interjút olvastam vele, és mindig elmondta. Sebaj, a Puskás filmet azért reméljük úgy írja meg, hogy elég alsónemű lesz benne. 
A folytatás azonban mindent alulmúlt, egy ócska Zs-kategóriás szar lett, pardon: Sajnos a stáb nem volt összhangban, így a film sem sikerült jól. De egy biztos: Nem a "pjogyúször" hibázott, hiszen maga a nagy Andy Vajna pátyolgatta a projektet, azonban még ő sem tudta megmenteni. Pedig még Dobó Kata is be lett vetve az ügy érdekében. :(
16-1141037999.jpg
Maszk 2 - A maszk fia
Már a Maszk első része is egy hatalmas őrültség volt, de abban a filmben a legjobb formában parádézó Jim Carrey-t lehetett élvezni, és a vizuális trükkök sem voltak gagyik. A folytatás nélkülöz minden józan észt, rettentően béna és nem az a baj, hogy ismeretlen szereplőkkel dolgozik, hanem az, hogy azok szörnyen rosszak. A gumiarcú komikus nélkül meg olyan szomorú ez a film, mint Szanyi Tibor laposüveg nélkül.
mask2.jpg
???
Die Hard 5
Biztos páran már a negyedik részt is betették volna, de azzal véleményem szerint még meg lehetett békélni. A következtő viszont már biztos, hogy csak olyan országokban kaphatna ötöst, ahol ez a legrosszabb osztályzat. Mi azért picit örülhettünk, mert John McLain hadnagy Budapesten akciózott. Csak az nem futott bele a forgatásba, aki nem akart, sajnos azonban ez a maximum, amit pozitívumként lehet említeni, illetve talán még annyi, hogy Árpa Attila szerencsére nem vitte át a karakterét a Rossmann reklámokba. Súlytalan főgonoszok (ugye a régi szép idők, amikor még Alan Rickman, és Jeremy Irons, vagy maga Árpád vezér, azaz Franco Nero rontotta el Bruce másnaposságát), rossz karakterek, buta dialógusok tömkelege görbíti lefelé a néző száját.
Kérdés lesz-e hatodik rész. Akkor ugyanazt tudom ajánlani, mint az Indiana Jones sorozatnál: Csak lazán papa, ennyi idősen már hamarabb görcsölnek azok az izmok.
bw.jpg
 Egyikük rombol, másikuk épít.
Transformers akárhány
Michael Bay imád robbantgatni. Valószínűleg édesanyja sem vett neki egy idő után sok Legót, mert biztos mindet felgyújtotta. Technika órán sem akarhattak sokan mellé ülni gondolom.
Pedig ez még így alapvetően nem is rossz karrier indítás egy leendő akciófilm rendező-producernek. Sőt, hát jött a Szikla, ami a kilencvenes évek egyik legmenőbb akciófilmje volt. Persze, hatalmas adag pátosszal, de a (még) laza Nicolas Cage, a mindig hétfő reggel fejet vágó Ed Harris, és a nagy öreg Sean Conerry is parádézott. Aztán Will Smith és Martin Lawrence tört össze egy rakat sportkocsit a Bad Boysban(ha nincs benne a randis jelenet, a folytatás is felkerült volna a listára), majd csúcspontként kilövi Bruce Willis-t az űrbe! Mi ez ha nem Armageddon, ugye?
Sajnos azonban nem robbantott eleget a kis telhetetlen Michael. Az autobotok (vagy franc tudja, 10 éve láttam egyszer) első kalandja még nem verte ki a biztosítékot, hiszen nem kamuzott, azt nyújtotta, amit kínált. De könyörgöm, nem volt elég egy, ezt körülbelül azok a gyerekek élvezik, akik a kis transzformerszeikkel játszanak a gyerekszobában, de nekik elég lenne a rajzfilm sorozat is, nem kell feltétlenül több száz milliós giga-blockbustereket készíteni belőle. 
Attól félek, hogy Bay bácsi pont egy olyan nagy gyerek maradt, aki Hollywood-ot tekinti a gyerekszobájának.
tf.jpg
Alien: Covenant
Emiatt biztos sokan meg fognak kövezni, mert úgy tettem rá a listára, hogy még a mozikban se került a film, de az előzetest látva annyira B kategóriás produkciónak tűnt, hogy arra nincsenek szavak. Igen, biztos sokan fognak borzongani, amikor az árnyékból egyszer csak feltűnik az velocyraptoralien, de azért 39 évvel később ez már kevéske, nem? Ridley Scott-ot amúgy is rendkívül nehéz kategóriába sorolni. Vitathatatlanul egy zseni, hiszen sorolni is nehéz lenne a sok kultfilmet amit rendezett, csak egy-kettőt említve: Szányas fejvadász, Mennyei királyság, Thelma és Lousie. Aztán közben csinált közben egy teljesen felesleges Robin Hood filmet(szerintem a jelenleg itt forgó Jamie Foxx-os verzió is az lesz) és egy G.I.Jane-t. Ezért nehéz hova tennem, hiszen az érdemeit nem lehet elvenni, sőt, méltatom én, de közben meg néha rohannék ki a moziból. 
Gondoljunk bele, ha a szakácsunk heti négyszer olyan ételt főz nekünk, amit a világ legjobb éttermeiben is megirigyelnek, de heti háromszor pedig olyan rossz, hogy nem bírjuk elfogyasztani, milyen gyakran kérnénk meg, hogy főzzön? Már persze ha nem tudjuk előre, hogy milyen napja van. Lehet megkövetem magam, de az Alien:Covenantnek így első nézésre olyan illata van, mint a menzás marhaszeletnek, mely ronggyá van főzve, és félig zöld krumplival van tálalva, a tegnapi meggylevesből készült szóssza "megbolondítva".
ac.jpg
Most mondjátok, hogy ez nem néz ki inkább számítógépes játékkarakternek, mint egy filmszereplőnek.
Szólj hozzá

kritika mozi lista folytatás filmkritika tranformers halálos iramban elemi ösztön Film Alien Ami a csövön kifér filmappa Filmappa