2016. nov 02.

A színes kockák rejtélye

írta: Zováthi Domokos
A színes kockák rejtélye

Önök hallottak már erről a rejtélyről?

Egyre több helyen tűntek fel. A világ híradói sorra számoltak be azokról a különös graffitikról, melyek egy színes térbeli kockát ábrázoltak. Páran furcsállták, hogy a környékükön egyre több egyetemista jelent meg, és buzgón jegyzetelgettek noteszükbe. A helyi lakosok beskatulyázták a „fiatalság, bolondság” kategóriába. – Addig jó, amíg falfirkákról írogatnak, addig sem drogoznak – mondták.

Nem is ez keltette fel a sajtó figyelmét.

graffiti.jpg

Egy idő után ugyanis már nem csak a könnyen felismerhető, kockás inges göndör hajú pápaszemesek tűntek fel, hanem például – Barcelonában – egy igen híres mérnök is ott sertepertélt az egyik ábra előtt. Majd jött a hír, hogy Los Angelesben több színész is napokat tölt egy kép előtt, mely ennek a színes kockának három oldalát mutatja. Az újságírók eleinte lerendezték azzal, hogy az egyik sztár azt hitte, egyháza áll a háttérben, majd amikor rájött, hogy ez nem a Xenon bolygót ábrázolja, alább is lankadt az érdeklődése, míg a másik biztos csak tönkrement házasságát próbálja feldolgozni.

A sor azonban tovább folytatódott, európai politikai vezetők is csak álltak, és tanulmányozták egyre többet, és ezután természetesen a szélsőségesebb eszmék hívei is odacsődültek kelettől nyugatig, ám amikor kizárták a szabadkőművesség és az Illuminátusok jelenlétét, csalódottan távozott majdnem mindannyian. Egy két kisebb csoport maradt, akik úgy gondolták, saját hazájuk őseinek nyomát vélik felfedezni az egyre egyre felbukkanó motívumban.

Mások szerint ez egy matematikai képlet, és a CIA, vagy a NASA így keresi a jövő zsenijeit. – Ha cáfolják, akkor biztos, hogy így van! – ugye ismerjük ezt a megkezdhetetlen érvelést. Fellelték már Bukaresttől kezdve, Buenos Airesig mindenhol. Az eredetét minden tudós másik korba teszi, hiszen filmekben is rengetegszer előfordult már. Egyiptomi fáraókról, keltákról, (Asterix és Obelix) illetve a magyar honfoglalásról (Magyar vándor), illetve mesterséges intelligenciáról a jövőből (Wall-E) készült filmekben is szerepelt már, így pedig még évezredre sem lehet következtetni. Néhány elvetemült kutató már egyenesen azt állította, hogy idegen bolygóról származik.

Néhány extrém sportoló azzal próbálkozott, hogy mindenféle eszelős mutatvány közben – ejtőernyős ugrás, síelés, mélytengeri búvárkodás – próbálja meg kirakni, és akkor talán kinyílik, mint Pandora-szelencéje.

Persze erre várhattak.

A nagy szenzációt nem más, mint a Felsős vagyok című hetilap szerkesztő-újságírója, Tenei Rudika leplezte le, aki főállásban a budapesti Angyalfa Richárd Középiskola hatodikos tanulója.

- Mindenki erre volt kíváncsi, én meg megkérdeztem azt a Rubik bácsit, hogy miért csinálta. – vallott az oknyomozásáról Rudika, akit láthatóan megviselt a kamerák és vakuk kereszttüze.

- És mit válaszolt neked? – nógatták egyre türelmetlenebbül a jelenlévők.

- Hogy ő csak játszani akart egy jót. – felelte a felsős, majd udvariasan visszautasított három Late Night Show szereplést, állásajánlatokat lapoknál, és a Spotlight tiszteletbeli státuszát.

images_2.jpg

Szólj hozzá

sajtó novella kocka rejtély kifordítva conteo