2015. nov 24.

Aranyélet gengszterlét, avagy kis magyar bűnodüsszeia

írta: Zováthi Domokos
Aranyélet gengszterlét, avagy kis magyar bűnodüsszeia

Megvan az az érzés, amikor nézünk valami filmet, sorozatot, ami úgy leköt és odaszögez a képernyő elé, hogy a végénél úgy érezzük, még csak most kezdődött el, és azonnal folytatnánk? Az HBO Magyarország legújabb sorozatának sikerült kiváltania ezt az érzést belőlem.

Amellett, hogy megvoltak a személyes kedvenceim (Szomszédok, Terápia), valljuk be, hogy a magyar televíziós csatornák nem igazán kényeztették el a közönséget. Eddig. A készítők itt csont nélkül átugrották az általuk magasra állított lécet.

51895_254.jpg

Életszerűségből ötös

És hogy miért jó? Mert a történet izgalmas, a forgatókönyv remek, a színészek nagyszerűek, és az egész egyáltalán nem környezetidegen, teljesen életszerű. Ugye mindenkinek van az a kisstílű „vállalkozó” ismerőse, aki azzal kérkedik, hogy megint sikerült kikerülnie az adóhatóságot, vagy a kis műmájer kamaszsrác, aki hatalmas gengszternek képzeli magát, és rapkarrierről álmodik, esetleg a szomszédasszony két házzal arrébb, aki el van telve magától, de ha a füvünk egy árnyalattal zöldebb, mint az övé, már ölni tudna tekintetével. A rózsadombi környezet iránti vágyakozás, újgazdagék, simliskedések, mutyizások, mind-mind aktuális társadalmi jelenségek. Nap, mint nap találkozunk velük.

4.jpg

Családom és egyéb állatfajták

A történet középpontjában a Miklósi család áll. A középkorú családfő élete, aki gyakorlatilag egyszerű autólopásokból, ingatlanok illegális bérbeadásából, csempészmunkákból és hitelekből tartja fent kacsalábon forgó házukat, fizeti a gyerekek drága magániskoláját, anyuka drága hobbijait, fordulóponthoz ér, miután édesapja megtagadja őt halálos ágyán. Egyfajta fordított kapuzárási pánikot él át, és elhatározza, tisztességes útra tér. Csakhogy ezt a család többi tagja és gengszter barátja nehezen éli meg. Természetesen mindenki más módon. Az anyuka háztartásbeli, de ez pizza rendelésben gyakorlatilag kimerül. A fiú, aki baseball sapkában Hummeren pózolva kíván befutni rapperként, és ehhez a pénzt az apjától „örökölt” módszerekkel kívánja előteremteni, persze nagyon szerencsétlen módon. És az eminens kamaszlány, aki nehezen éli meg, amikor megtudja: a családjuk szennyese nagyobb, mint gondolta. Plusz ott van még a közeli ismerős, aki mindig tuti munkákkal látja el a családfőt. Nyilván ő sem nézi jó szemmel, hogy legjobb embere jó útra akar térni.

1.jpg

 

Az ártatlanság keresése és elvesztése

A színészválasztás tökéletes, Thuróczy Szabolcs nagyon hitelesen játssza a megtört, kiöregedett profi csalót, aki új életet akar kezdeni. Extrát nem nyújt, de van olyan jó színész, hogy rutinból hozza ezt a feladatot. A feleséget alakító Ónodi Eszter viszont hátborzongató, szinte ijesztő. Elképesztően anyagias (ez talán kicsit túlságosan a szánkba is van rágva), átgázol mindenkin aki az útjába kerül. Eddig sem tartottam rossznak, de meg merem kockáztatni, eddig ez élete alakítása. A két gyerek szerepében két ismeretlenebb fiatalt castingoltak, és egyáltalán nem vallottak szégyent. Olasz Renátónak a mozgása kifejezetten tetszik, a Fear of The Walking Dead-es srácéra hajaz, akit meg ugye a fiatal Johnny Depp-nek titulálnak egyesek… Döbrösi Laura is helytáll, de neki kicsit hálátlanabb karakter jutott: a csalódott, emiatt kicsapongó gimis lányka. A mellékszerepekben Anger Zsolt és Lengyel Tamás sem hibázik, előbbi teljesen jól hozza a fenyegető maffiózót, utóbbi pedig Thuróczy titokzatos testvérét.

aranyelet-hbo-2.jpg

A producerek bevállalták, a fiatalok megcsinálták

A magyar művészfilmrajongók számára nem ismeretlen Dyga Zsombor és Mátyássy Áron neve, de szerintem bátor dolog volt egy ilyen nagyobb költségvetésű, tempósabb sorozatba „bevetni” őket. Rácáfoltak félelmemre, igen tisztességes munkát tettek le az asztalra. A történetet sikerült feszessé tenni, a zene nagyon jól illeszkedik a cselekményhez, plusz az ilyen minőségű operatőri munka is ritkán látható magyar tévékben. Külön kiemelném a feltűnően sok légi felvételt. Talán volt egy akciójelenet, egy autós üldözés, ahol kicsit nagyot akartak, de a kevesebb több lett volna. Szerencsére így is csak utólag juttatta eszembe az Európa Expressz című… hagyjuk is.

aranyelet-5.jpg

Az élet megy tovább

Nem lehet tagadni persze pár kisebb hibát, de összességében teljesen rendben van, amit látunk. Akkor tudnék jobban belekötni, ha lennének vetélytársai, de nincsenek. Az első pár rész nagyon ígéretes, remélem, hogy tartani tudják a színvonalat, még ha várhatóan egy-két karakter szála nem is lesz annyira izgalmas. Ne legyünk telhetetlenek. Élvezzük és örüljünk kicsit, hogy hozzánk is beköszönt picit az „Aranyélet”.

aranyelet_ep4_jelenetfoto-6.jpg

Szólj hozzá

kritika film Aranyélet filmappa Filmappa