2017. sze 12.

A legjobb posztapokaliptikus filmek

írta: Zováthi Domokos
A legjobb posztapokaliptikus filmek

Lehet pozitívan is nézni azt, ha esetleg eljönne a világvége és egyedül vagyunk: Nincs sorban állás a boltban, ráadásul bemehetünk úgy az üzletbe, hogy berúgjuk az üveget, nem kell beérni reggel a munkába, ingyen van a benzin, nincsenek Pumped Gabóék a képernyőn, nem kesergünk, hogy megveri a válogatottat egy félamatőr csapat, és Stohl Andrásnak sem kell rettegnie többé a diktatúrától, majd szipogva eltenni a gázsit. Lehetne még sorolni, de inkább jöjjenek olyan filmek, amik talán kevésbé vidámak, de annál érdekesebbek.
road_lede.jpgÉli könyve

Ha van a coolságnak definíciója, akkor azt úgy nevezik Denzel Washington. Ez a fickó amellett, hogy remek színész, képes elhitetni, hogy mindig minden rendben lesz. Akár testőr kell, akár ügyvéd, ...

Tovább Szólj hozzá

kritika film mozi apokalipszis filmappa

2017. sze 06.

AZ kritika

írta: Zováthi Domokos
AZ kritika

Aki szereti a régi Spielberg gyerekfilmeket, mostanság pedig odavolt a Super 8-ért és a Stranger Thingsért, emellett bírja a vért is, az akkor mehet is a moziba.

Mostanában biztosra mennek a filmkészítők: ha jól bevált egy formula, ami jól teljesít a kasszánál, a nézők és a filmkritikusok is szerették, akkor ez a stílus jó eséllyel le is lesz másolva. Ott van például a "király zenére vonulunk lazán és megmentjük a várost/világot" vonal, mely a Galaxis őrzőivel kezdődött, és a Baby Driveren és Atomszőkén át még most is tart (az öngyilkos osztag is próbálkozott vele, de még ez sem tudta megmenteni).

az_jelenetfoto.jpg

Az AZ is hasonló dologgal próbálkozik, mármint stílus-átvétel tekintetében, méghozzá ki lehet jelenteni, egész ügyesen. Anno Spielberg vitte sikerre a kamaszok nyomoznak valami rejtély után a nyolcvanas években vonalat, amit néhány éve J.J. Abrams támasztott fel a Super 8-cal, majd ...

Tovább Szólj hozzá

kritika film mozi horror filmkritika bohóc Spielberg Stephen King filmappa Galagonya

2017. aug 25.

NTRJ - Enyedi Zoltán

írta: Zováthi Domokos
NTRJ - Enyedi Zoltán

Egyedüli magyarként bíráskodott az Egyesült Államokban, pontozta már Klicskót, és arról is beszél, hogy mit vár a hétvégi meccstől.

Esélylatolgatás és interjú napjaink egyik legfoglalkoztatottabb pontozóbírójával a hétvégi Mayweather - McGregor meccs előtt. Valami ilyesmi leadet akartam írni a beszélgetésnek, de közben kiderült, hogy Zoli sokkal érdekesebb, mint egy show-meccs, ugyanis a hétvégén Amerikában bíráskodott, amivel magyar sporttörténelmet írt.

enyedi_zoli_2.jpg

Enyedi Zoltán éppen szorgosan jegyzetel a győzelmét ünneplő Terence Crawford mögött a Julius Indongo elleni mérkőzésen Nebraskában Fotó: Youtube

Azzal a céllal hívtalak fel, hogy adj egy interjút, melyben jól kifaggatlak a hétvégi meccsről, erre kiderül, hogy szép titokban te lettél az első magyar pontozóbíró, aki az Egyesült Államokban dolgozott.

Azt mondják, én erről nem tudtam, de az tény, ...

Tovább Szólj hozzá

interjú boksz box MMA Klicsko McGregor Mayweather NTRJ Enyedi Zoltán pontozóbíró

2017. aug 16.

Kényelmetlen téma az iskolában a szex, de kell róla beszélni

írta: Zováthi Domokos
Kényelmetlen téma az iskolában a szex, de kell róla beszélni

Az okostelefonok korában kissé felgyorsult a szexuális felvilágosítás - ami nagyon nem baj!

Emlékezünk még a Popcorn és Bravo magazinok szex-rovatára? Nevetséges, de jópár éve még az volt a kamaszok legjobb esélye, hogy megtudjanak valami értelmeset (inkább remény, mint esély) arról a témáról, ami ezekben az években a leginkább érdekli őket. Utánanéztem, mi a helyzet most az iskolai szexuális felvilágosítással kapcsolatban.

woody.jpg

Még a nyári szünet előtt hallottam két tinilányt a villamoson, akik izgatottan csacsogtak a másnap tartandó szexuális felvilágosítás órájukról. Arról beszélgettek, hogy vajon kapnak-e ingyen óvszert, hogyan lehet elkerülni a nemi betegséget, illetve (ezt már kicsit halkabban elpirulva) hogyan lehet "eljutni a csúcsra". 

És akkor eszembe jutott egy emlék, amit mélyen eltemettem valahova az agyam ...

Tovább Szólj hozzá

vélemény vita szexualitás megelőzés szexuális felvilágosítás diskurzus

2017. júl 20.

NTRJ - Lackfi János

írta: Zováthi Domokos
NTRJ - Lackfi János

Óceánjárók árnyákában

Költő, író, műfordító, vadakat terelő juhász. Ha több ember gondolkodna úgy, mint Lackfi János, valószínűleg kevesebb problémánk lenne itt a Földön. Beszéltünk a digitális fejlődésről, és arról, mit tenne, ha ő lenne a világ ura, az Isten-jelenlétről, illetve megtudhatjuk azt is, hogyan mutatná be az embert egy földönkívülinek.

20216507_10155511305643749_1929007648_o.jpg

(Fotó: Raffay Zsófia)

Mi a legfontosabb útravaló, amit a szüleid rádhagytak?

Talán a munka becsülete, és az a rögeszme, hogy az írás éppolyan kétkezi mesterség, értelmes emberi cselekvés, mint a kerítésfestés, a paradicsomtermesztés, a tyúktartás, a betonozás, a lapszerkesztés, a tetőtér-beépítés vagy a dzsúdóedzősködés. Ezeket mind csináltuk.

Van olyan ország, ahol az iskolások ...

Tovább Szólj hozzá

interjú költészet költő író Lackfi János NTRJ bolgoság

2017. júl 18.

Két nap az élet - Dunkirk kritika

írta: Zováthi Domokos
Két nap az élet - Dunkirk kritika

Fülledt nyári szombat délután. Tengerkék ég, égszínkék tenger. Lustán nyújtózik a fövenypart a halkan surrogó, elhaló hullámokba...
De ezen a napsütötte francia tengerparton, ezen az egyre keskenyedő földsávon francia és angol katonák tízezrei várják szívszorongva a behajózást, az élet lehetőségét. Előttük a tenger, mögöttük a közeledő német hadsereg, felettük a horogkeresztes bombázók: Dunkerque, 1940 júniusa. Ebből a tehetetlen várakozásból ki akar törni egy francia katona, és két nap alatt megjárja a poklot, megpróbál mindent, csak hogy tovább élhessen...

dunkirk_jelenetfoto.jpg

Bocsánat, csaltam. Ez nem  Christopher legújabb filmjének, hanem Robert Merle: Két nap az élet című könyvének a leírása. Sejthetjük, hogy  a rendező honnan ...

Tovább Szólj hozzá

kritika film filmkritika Nolan Ami a csövön kifér filmappa

2017. júl 11.

A legjobb védekező középpályások

írta: Zováthi Domokos
A legjobb védekező középpályások

Még egy kis sport, bocsi, aztán jönnek megint a filmek, ígérem!

Ha valaki szereti a focit, ne adj isten tud is, azt nem kell győzködni, hogy jó, ha van egy olyan figura a támadók és a középpályások mögött, aki olyan szinten megvéd ha baromságot csinálsz, mint Cohn-Benditet az ügyvédje. Ebben a listában nem szerepel dekázókirály, meg nagyon nagy ollózós gólokat sem fogok belinkelni, de az biztos, hogy kemény csávókról van szó, legyen 168, vagy 193 centi. Azért nem akarom csorbítani technikai tudásukat sem, ha csak rombolni tudnának, akkor nem lenne nekik összeadva jópár Világ-, és Európabajnoki, bajnoki, illetve BL-címük. 

Claude Makélélé

Minden idők legnagyobb (és a maga 168 centijével talán legkisebb) szűrője annyi gólt rúgott, ahány becsületes tisztségviselő található a FIFA-ban, bár ...

Tovább Szólj hozzá

sport lista humor foci spanyol futball legjobb labdarúgás argentin Ami a csövön kifér

2017. máj 30.

Igeneráció - Akik nem sopánkodnak, hanem csinálják vol.1: Adámi Zsanett

írta: Zováthi Domokos
Igeneráció - Akik nem sopánkodnak, hanem csinálják vol.1: Adámi Zsanett

A Te jössz blog egy új sorozatot indít, amiben olyan fiatalokat mutat be, akikre fel lehet nézni. Esetleg példát venni róluk, hiszen ők kesergés helyett egyszerűen csak csinálják a dolgukat. Vigyázat, ez a rovat inspirálóan hathat egyesekre!

Elsőként Adámi Zsanettet kérdeztem, a fiatal paraúszó hölgy állandóan mosolyog, négyszeres világcsúcstartó, megjárta az Olimpiát és még számos dologra készül(a mosolygáson kívül persze).

18664729_10155391915402996_9144223164045164458_n.jpg

Bármikor látlak nyilatkozni, mindig mosolyogsz. Ilyen a természeted?

Szerencsére mondhatom azt, hogy igen, bár ez elég fura kijelentés. (Nevet) Gyerekkorom óta mindig is mosolygós voltam. A régi fotóimon is nagyban "csízelek", míg esetleg a csoportképeken a többi gyerek grimaszol vagy bambán néz.

...

Tovább Szólj hozzá

interjú úszás felelősség világbajnokság tehetség arany parasport van remény Adámi Zsanett igeneráció NTRJ Igeneráció

2017. máj 24.

Johnny Depp legjobb filmjei

írta: Zováthi Domokos
Johnny Depp legjobb filmjei

Holnap érkezik A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja. Kritika helyett összeszedtem a legjobb Depp filmeket, a rajongók úgyis megnézik a részeges Sparrow kapitány legújabb kalandját.

jd1.jpg

Igaz, hogy mostanában már igencsak meglátszik rajta az alkohol, és a hülye fejfedők illetve maszkok iránti rajongása, azonban nem szabad elfelejteni, Johnny Depp az elmúlt 20 év egyik legnagyobb tehetsége volt, 3x jelölték Oscarra, és 3 filmje is 1 milliárd dollár fölött termelt, ami nem rossz teljesítmény. Menjünk kicsit vissza a múltban, hiszen sok-sok jó film (és még több bor és drog) vezetett Jack Sparrow kapitányig.

Gilbert Grape

Depp ebben a filmben egy lázadó kamaszt alakít, aki nagyon szívesen lelépne a suttyó amerikai kisvárosból, ahova ...

Tovább Szólj hozzá

kritika film mozi lista filmkritika johnny depp top10 Ami a csövön kifér

2017. máj 16.

Jó Fassiból is megárt a sok

írta: Zováthi Domokos
Jó Fassiból is megárt a sok

Alien: Covenant kritika

Eljött a várva várt nagy nap, azaz Ridley Scott kegyetlen gyilkológépe ismét szerencsétlen űrhajósokat vegzál. És hogy jó volt-e vagy sem? Ismét rendhagyó kritika következik.

alien.jpg

A tejössz blog próbál nem sablonos lenni, hiszen a szerzőnél sokkal okosabb és képzettebb kollégák is megszakértik a filmet a mai napon. A továbbiakban szubjektív, kissé kötetlenebb,  spoilermentes elemzés a filmről.

Hol is kezdjem. Egy kolonizáló űrhajó fedélzetén vagyunk, ahol a sztenderd android egy baleset miatt felébreszti a tizenpárfős legénységet(azaz majdnem mindenkit). Ők fognak egy jelet, ami egy közeli lakható bolygóról érkezik, és úgy döntenek, miért is ne szakítsák félbe az eredeti küldetésüket, a raktérben kétezer hibernált ...

Tovább Szólj hozzá

kritika film mozi filmkritika kifordítva Michael Fassbender Alien Alien: Covenant