2020. dec 05.

Pécsi Ildikó legemlékezetesebb filmjei

írta: Zováthi Domokos
Pécsi Ildikó legemlékezetesebb filmjei

A mai napon, december 5-én, 80 éves korában elhunyt Pécsi Ildikó színésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A Te jössz blog a legemlékezetesebb szerepei felidézésével tiszteleg a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő előtt.

f_ev19680918057.jpg

Az aranyember (1962)

Az ország akkor ismerte meg a Színház- és Filmművészetiről frissen kikerült 22 éves színésznőt, amikor eljátszotta Tímár Mihály szerelmét, Noémi Jókai regényének, Az aranyember moziváltozatában, mely egyébként az  első magyar szélesvásznú film volt (1962). Alakítása emlékezetes volt, nem csoda, hogy elcsavarta a gazdag emberré vált hajóbiztos fejét. 

Hattyúdal (1963)

A kritikai elismerés bekövetkezte után már az olyan rendezői nagyságok, mint például Keleti Márton is felkérte fontosabb szerepre. A zenés filmdrámában Páger Antal, Bodrogi Gyula, Sztankay István, Gobbi Hilda és Béres Ilona mellett alakítotthatott emlékezeteset. A mozit egyébként a cikk szerzője melegen ajánlja, Tamburás, a "Villa Negra" lakójának története Páger Antal világszinten kiemelkedő alakításában feledhetetlen.

A Tenkes kapitánya (1964)

Talán Rózsa, a cigánylány volt az első erősebb karakterszerepe, sokan ezzel azonosították. A népszerű sorozat még ismertebbé tette a színésznőt, aki már tényleg kedvére válogathatott a szerepek között. Gyermekkorom egyik kedvenc akciósorozata iránti rajongásom bevallom őszintén, nem miatta volt, de a neve már akkor is ismerősen csengett egy olyan kölyök előtt is, aki szájtátva nézte, ahogy a Kapitány fokossal szépen leépíti a gaz labancokat, akiknek harci ereje a Csillagok háborúja birodalmi rohamosztagosaiéval vetekszik.

Családi élet

1969-ben ismerte meg Szűcs Lajos olimpiai bajnok labdarúgót, a Ferencváros játékosát, akivel a sportó idei haláláig boldog házasságban éltek. A színésznőt nagyon megviselte férje halála.

pecsiildikoszucslajos012viscaled.jpg

Indul a bakterház (1980)

- Kend a Csámpás Rozi?

- Ne tegezz, mert egy az, hogy nem vagyok a babád, kettő meg, úgy taknyán tenyerüllek, hogy na!

Vélhetően a legtöbben innen ismerik a Kossuth-díjas színművésznőt, az ő alakítása is hozzájárult, ahhoz, hogy Bendegúz kalandjai és beszólásai a bakterházban kultikus szintre emelkednek. Kevés az olyan film, mely hűen visszaadja az eredeti könyv hangulatát, ez az alkotás azonban pontosan ilyen.

 

Pécsi Ildikó leghíresebb filmes és színházi karakterei:

Antigoné Szophoklész: Antigoné

Irma Breffort-Monnot: Irma, te édes

Abigail Arthur Miller: A salemi boszorkányok

Warrenné George Bernard Shaw: Warrenné mestersége

Kocsma Jenny Bertolt Brecht - Kurt Weill: Koldusopera

Tótné Örkény István: Tóték

Edit Moldova György: Az élet oly rövid

Ilma Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde

Noémi Az aranyember

Csámpás Rozi Indul a bakterház

Klárika Linda

Linda (1984-)

Bár egy árva részt nem láttam ebből a sorozatból, mindenképpen illik megemlíteni, hiszen sokan innen ismerik Pécsi Ildikót.

Paródiák

Bár humorista vénáját többször is megmutatta a filmekben, sok tévéjátékban, humoros szkeccsben szereplet.

Szólj hozzá

film színház elhunyt Pécsi Ildikó